Poslanici opozicije su se usprotivili aktuelnim cenama energenata.       Foto: AA

Skupština Kosova danas na vanrednoj sednici razmatra predlog rešenja u vezi sa aktuelnom cenom i obračunom električne energije za potrošače.

Poslanici opozicije su se usprotivili aktuelnim cenama energenata, uz ocenu da finansijski opterećuju građane. Poslanik opozicione Demokratske partije Kosova Ferat Shala rekao je da su cene struje morale da se snize pošto su cene pale na međunarodnom tržištu.

„Ovo poskupljenje je nedopustivo, jer je energija uvrštena u grupu neophodnih za život. Danas imamo pad cena na berzi, ali nema pada cena na Kosovu. Zašto bi građani plaćali istu cenu“, rekao je Shala.

Shala je predložio poslanicima da glasaju za rezoluciju kojom se Regulatornoj agenciji za prenos električne energije preporučuje poništenje odluke o aktulenoj ceni električne energije.

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Besian Mustafa kritikovao je Vladu premijera Albina Kurtija zbog velikog rasta cena svakog proizvoda, pa i struje, što je kako je kazao, učinilo da troškovi života postanu nepodnosljivi za većinu građana.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocenio je da se Vlada protivi svakom projektu koji bi poboljšao energetsku situaciju u ime zelene agende, iako Kosovo i dalje ima najzagađeniji vazduh. Istovremeno, kako je naveo, blok tarife koje su na snazi su diskriminatorne za potrošače, jer svako ko potroši preko 800 megavata struje mesečno plaća dva puta više od onih koji ne prelaze ovu potrošnju.

Predlogu Rezoluciji se usprotivila šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Lila.

“Današnji zahtev za vanrednu sednicu opozicije ne sadrži nikakvu novinu, već je kopija ponavljanja istih zahteva iz prošle godine. Predstavljena rezolucija je neozbiljna i ne doprinosi pronalaženju rešenja. Višegodišnji izazovi ovog sektora su i vaša odgovornost", rekla je Kusari-Lila.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli rekla je da su poslednjih nekoliko godina bile izazovne u sektoru energije, te da je Vlada prošle godine kroz subvencije pomogala domaćinstvima i privredi. Prema njenim rečima, Kosovo i dalje ima najjeftiniju cenu struje u regionu.

Poslednje poskupljenje struje odobreno je u aprilu prošle godine. Skupa struja košta 7,79 centi po kilovatu, dok se za za potrošnju veću od 800 kilovata struja obračunava po ceni od 14,45 centi. Jeftinija struja, koja je od 22 do 7 časova, košta 3,34 centa po kilovatu, dok se za one koji pređu 800 kilovata naplaćuje po 6,81 centa po kilovatu.

TRT Balkan / agencije