Opozicija je sazvala vanrednu sednicu nakon što je Vlada odlučila da ne podeli udžbenike kao što je do sada bila praksa.     Foto: AA

U Skupštini Kosova održana je vanredna sednica na zahtev opozicije sa jednom tačkom dnevnog reda “parlamentarna debata u vezi neuspeha Vlade da obezbedi udžbenike za učenike osnovnih i nižih srednjih škola”.

Opozicija je sazvala vanrednu sednicu nakon što je Vlada odlučila da ne podeli udžbenike kao što je do sada bila praksa, nego se odlučila da roditeljima refundira za kupovinu udžbenika.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi optužio je Vladu da je ostavila učenike bez udžbenika, prvi put od proglašenja nezavisnosti. On je istakao da dgovornost za ovu situaciju snosi ministarka obrazovanja Arberie Nagavci.

Krasniqi je rekao da neprisustvo vladajućih poslanika pokazuje da beže od konfrontacije u Skupštini.

"Za dve godine vlasti, dve godine školska omladina kreće sa krizama. Prošle godine zamerili su nastavnicima da su nesposobni i da proizvode funkcionalno nepismene, a ove godine roditeljima kojima je otežan život, natovarili novi teret, moraju da trče gore-dole po knjižarama da kupuju deci knjige. Možete li da nam kažete da li ova ministarka ima lične, finansijske ili druge interese, da je umesto 4,8 miliona evra napravila trošak 12,5 miliona evra koji daje upravo onima koje je kritikovala, izdavačkim kućama”, naglasio je Krasniqi.

Poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Hykmete Bajrami rekla je da odsustvo vladinog kabineta u Skupštini na vanrednoj sednici pokazuje mnogo.

Bajrami je istakla da ove godine Ministarstvo obrazovanja nije uspelo da se sporazume sa izdavačkim kućama, pa je odgovornost za kupovinu udžbenika prebacilo na roditelje dajući im finansijska sredstva.

"Verovali ili ne, ova godina će se završiti i bićemo svedoci da će u svakom odeljenju ili školi na Kosovu biti đaka, koji do kraja godine neće imati sve knjige, a ministarka se hvali brojem prijavljenih ili budžetom koji je izdvojila. Zbog nemogućnosti da obavlja svoj posao i preuzme odgovornost, ona teret prebacuje nekad na nastavnike i direktore škola, nekad na roditelje i to nije uredu“, kazala je Bajrami.

Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je zabrinjavajuće što se u “hramu” demokratije ne može razgovarati o veoma ozbiljnom pitanju, zbog odsustva ministara i premijera na sednici. Tahiri je ocenio da je Vlada roditelje i nastavnike ostavila na gubitku i ćorsokaku.

"Svuda, u bilo kom sektoru koji su dotakli ovaj premijer i ova Vlada, pogrešili su. Razmislite samo o nekim jednostavnijim temama vezanim za osnovne zakone, kao što su minimalna plata, ekonomija, infrastruktura, razvoj, odnosi sa međunarodnim partnerima, gde god su uticali, stvarali su krize“, naglasio je Tahiri.

Nakon izlaganja predstavnika poslaničkih grupa, predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca dao je reč ministarki obrazovanja Nagavci, ali su poslanici u tom trenutku napustili salu.

Ove godine, odlukom Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, roditelji moraju sami da kupe udžbenike, a zatim će novac biti refundiran apliciranjem na platformi e-Kosova.

Učenici od prvog do petog razreda biće subvencionisani sa 80 evra za udžbenike, dok će oni od šestog do devetog razreda biti subvencionisani sa 30 evra, uz korišćenje starih udžbenika.

Vlada Kosova za ovu namenu izdvojila je oko 13 miliona evra.

TRT Balkan / agencije