Krasniqi je istakao da su kosovski sportisti do sada obezbedili šest olimpijskih normi iz sportova džudo i boks, te da se narednih nedelja očekuje još normi u atletici i plivanju.            Foto: AA

Kosovski olimpijski komitet (KOK) pokrenuo je kampanju "Golden Europeans", pedeset dana uoči početka Letnjih olimpijskih igara u Parizu.

Kushtrim Krasniqi, rukovodilac odseka za medije Kosovskog olimpijskog komiteta objavio je niz aktivnosti koje će biti organizovane povodom predstojećih Olimpijskih igara. On je na konferenciji za novinare podsetio da je Kosovo, iako mala i mlada zemlja, na dve Letnje olimpijade osvojilo tri medalje, sve tri zlatne u džudou u ženskoj konkurenciji.

Krasniqi je naveo da će kosovska ekipa na putu do Pariza nositi slogan #GoldenEuropeans (Zlatni Evropljani), koji će biti dodatni motiv za takmičare.

“Od Tokija 2020. imali smo slogan 'Zlatno Kosovo', a ovoga put smo odlučili da budemo 'Zlatni Evropljani' i da pokažemo svetu da ovo Kosovo zna da pobedi, da postigne uspehe na međunarodnoj areni i na najvećem svetskom takmičenju kao što su Olimpijske igre”, kazao je Krasniqi.

Krasniqi je istakao da su kosovski sportisti do sada obezbedili šest olimpijskih normi iz sportova džudo i boks, te da se narednih nedelja očekuje još normi u atletici i plivanju.

Među aktivnostima koje je KOK planirao je olimpijski kviz na javnom servisu Radio televiziji Kosova, lansiranje promotivnog videa, prezentacija uniformi i kosovskih olimpijaca i olimpijski festival u centru Prištine.

Prvu, istorijsku olimpijsku medalju za Kosovo osvojila je džudistkinja Majlinda Kelmendi na Olimpijskim igrama u Rio de Janeirou 2016., dok su takođe džudistikinje Distria Krasniqi i Nora Gjakova osvojile zlato na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine.

TRT Balkan / agencije