Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da je porodica Jashari vratila dostojanstvo kosovskom narodu, štiteći ognjišta svog doma.    Foto: AA

Vojnici Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS) bili su postrojeni pred najvišim državnim vrhom Kosova, visokim oficirima KBS-a, vojnim predstavnicima prijateljskih država, porodicama palih boraca i drugim gostima.

Nakon intoniranja himni Kosova i Albanije, predsednica Kosova Vjosa Osmani i komandant Kosovskih bezbedonosnih snaga Bashkim Jashari pozdravili postrojene vojnike. Potom su zajedno sa premijerom Albinom Kurtijem i predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom odali počast pred obeliskom palim borcima OVK-a, gde su pripadnici KBS-a ispalili počasne plotune.

Vojnici Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS) bili su postrojeni, između ostalog, pred najvišim državnim vrhom Kosova.   Foto:  AA

Predsednica Osmani je u svom govoru istakla da je porodica Jashari vratila dostojanstvo kosovskom narodu, štiteći ognjišta svog doma. Osmani je rekla da je Epopeja OVK-a priča o istrajnosti, nadi i trijumfu nad zločinima koje je izvršio ”genocidni režim Srbije”.

„Ova sloboda i ova država nose pečat legendarnog komandanta Adema Jasharija, njegove porodice i preko 3.000 mučenika OVK-a i hiljade vojnika koje i danas imamo među nama. Oni su oličenje hrabrosti i časti“, naglasila je Osmani.

Premijer Kurti je rekao da se ulaganjem u Kosovske bezbedonosne snage danas ispunjava vizija Adema Jasharija.

Kurti je, podsećajući na sudbinu porodice Jashari, rekao da je Srbija otpočinjanjem rata u Prekazu samo još više podstakla udruživanje vojnika Oslobodilačke vojske Kosova i potstakla reakciju međunarodne strane na pobedu u ratu 1999. godine.

„Upravo nas je ovaj rat oslobodio ne samo od osvajača i okupatora i kasnije nam doneo državu, već nam je stvorio prostor za život u slobodi i otvorio put za izgradnju demokratskih i stabilnih institucija”, rekao je Kurti.

Osmani, Kurti i Jashari su pozdravili postrojene vojnike i odali počast pred obeliskom palim borcima OVK-a.    Foto: AA

Rifat Jashari, brat komandanta Adema Jasharija, takođe se obratio prisutnima, rekavši da je OVK-a još jednom okupila predstavnike države, porodice palih boraca i građane na 25. godišnjicu Epopeje OVK-a.

“Neka nam Bog pomogne da ostvarimo naše vekovne ciljeve zarad rata i krvi naših sinova i kćeri, da pronađemo zajednički jezik i da ostvarimo svoje ciljeve“, naglasio je Jashari.

“Epopeja OVK” je manifestacija koja se tradicionalno održava 5, 6. i 7. marta, u znak sećanja na komandanta Adema Jasharija i 55 članova njegove porodice, koji su tih dana 1998. ubijeni u napadu srpskih specijalnih policijskih jedinica.

U okviru manifestacije “Epopeja OVK-a” sutra će Skupština Kosova održati svečanu sednicu. Takođe, tradicionalno ova tri dana zvaničnici i građani obilaze Memorijalni centar u Prekazu, a manifestacija se završava paljenjem vatri u Prekazu.

TRT Balkan / agencije