Na otvaranju manifestacije učestvovali su predstavnici turskih institucija i organizacija na Kosovu, akademci, studenti i brojni gosti.     Foto: AA

Projekat mobilnog obrazovanja “Balkanski šetači nauke” održan je danas u medresi Alauddin u organizaciji Kartal Anadolu medrese iz Istanbula, uz podršku Predsedništva Turaka u inostranstvu i prijateljskih zajednica (YTB).

Na otvaranju manifestacije učestvovali su predstavnici turskih institucija i organizacija na Kosovu, akademci, studenti i brojni gosti.

Seyda Cimeli Aydin, podsekretar turske ambasade u Prištini izjavila je tom prilikom da su odnosi Kosova i Turkiye na veoma dobrom nivou u svim oblastima.

“Ovim projektom želimo da povećamo interesovanje mladih sa Kosova za nauku, da podržimo njihovo obrazovanje i da dodamo postojećim mostovima između naših zemalja, interesovanje i ljubav ovih studenata prema nauci”, kazala je Aydin.

Ozkan Ozturk, direktor srednje škole Kartal Anadolu, naglasio je da su projekat, koji su započeli 2015. godine kao putujući naučni festival, organizovali u 12 zemalja i u više od 20 gradova. Kazao je da se ovaj projekat na Balknu organizuje po četvrti put.

“Ovo je projekat koji predstavlja našu Turkiye i okuplja zemlje i geografske regije sa kojima smo blisko povezani, na osnovu nauke", rekao je Ozturk.

Na ceremoniji su govorili i predstavnik medrese Alauddin Jakup Cunaku i direktor za dijasporu Islamske zajednice Kosova Ekrem Simnica.

Nakon presecanja vrpce, gosti su obišli štandove i razgledali naučne radove učenika. Jednodnevni događaj se sastojao od radionica iz oblasti arheologije, slikarstva, animacije, fizike, hemije, matematike i robotike.

Projekat “Balkanski šetači nauke”, koji ima za cilj da poveća interesovanje društva za nauku i gde učenici imaju priliku da uče vežbajući, na Balkanu je počeo da se realizuje 2017. godine uz podršku YTB-a.

TRT Balkan / agencije