Učesnici marša su potom hodali do Vlade Kosova, noseći transparente na kojima je pisalo “Stop ubistvu žena”, “Stop nasilju”, “Ubice u zatvor”, “Patrijarhat ubija” i druge.              Foto: AA

Nekoliko desetina građana učestvovalo je na maršu “Stop femicidu” u centru Prištine, koji je organizovan nakon prošlonedeljnog ubistva Liridone Ademaj, čiju likvidaciju je naručio i platio njen suprug.

Marš u organizaciji Artpolisa započeo je umetničkim performansom "Hope Bubble“ ili Balon nade na trgu Zahir Pajaziti, protiv ugnjetavanja i ubijanja žena.

Učesnici marša su potom hodali do Vlade Kosova, noseći transparente na kojima je pisalo “Stop ubistvu žena”, “Stop nasilju”, “Ubice u zatvor”, “Patrijarhat ubija” i druge.

U ime organizatora, skupu se obratila Nertila Qarri-Gerguri, koja je rekla da su životi žena svakodnevno narušeni, u domovima, na ulici, na poslu, u javnim i privatnim prostorima.

“Poslednji je trenutak da se naše institucije i društvo s najvećom ozbiljnošću tretiraju prema ubistvu žena i sistematskom i višestrukom nasilju nad njima. Ubistvo Liridone Ademaj otkrilo je ružno lice patrijarhalnog sistema“, naglasila je Qarri-Gerguri.

Liridona Ademaj Murseli (30) ubijena je prošle nedelje tokom navodne pljačke u jednom selu kraj Prištine, ali je istraga pokazala da je njeno ubistvo naručio njen suprug Naim Murseli. Naim Murseli i dvojica njegovih pomagača i izvršilaca ubistva su uhapšena i Osnovni sud u Prištini odredio je im meru zatvorskog pritvora.

U toku ove godine ubijene su četiri žene, dok je u poslednjih 13 godina na Kosovu ubijeno 55 žena.

TRT Balkan / agencije