Opštinske vlasti Severne Mitrovice odložile su za dve nedelje izvršenje odluke o iseljavanju nekoliko institucija Republike Srbije.     Foto: FENA

Opštinske vlasti Severne Mitrovice odložile su za dve nedelje izvršenje odluke o iseljavanju nekoliko institucija Republike Srbije iz objekta za koji nemaju potrebnu dokumentaciju za korišćenje.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atiq potvrdio je za RTKlive da je rok za iseljavanje zgrade, u naselju Bošnjačka mahala, koji je isticao danas, produžen za dve nedelje.

Opštinska inspekcija Severne Mitrovice je od predstavnika srbijanskih institucija, koji koriste opštinsku zgradu, tražila da pripreme dokumentaciju o korišćenju objekta ili da isprazne objekte za tri dana.

Srpska lista je potvrdila da su predstavnici gradonačelnika Severne Mitrovice obavestili zaposlene u zgradi u kojoj su prostorije Kancelarije za Kosovo, službe direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn, u naselju Bošnjačka mahala, da moraju da se isele u roku od tri dana.

Reagovala je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije, koja je ocenila da se ovakvom odlukom ugrožava egzistencija i pravo na rad za oko 40 zaposlenih koji rade u ovoj zgradi.

I Evropska unija je u četvrtak izrazila zabrinutost zbog mogućih implikacija na bezbednosnu situaciju zbog odluke opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, kojom se traži od subjekata pod upravom Srbije da napuste svoje prostorije ako ne dostave traženu dokumentaciju u kratkom roku.

Portparol EU-a Peter Stano je kazao da ta odluka nije doneta u koordinaciji sa Evropskom unijom i u suprotnosti je sa tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije.

“Pitanje struktura koje vodi Srbija mora se rešiti u okviru dijaloga koji vodi EU i treba ga rešiti u kontekstu uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom”, kazao je Stano.

Dodao je da je da EU smatra da je od ključne važnosti da se što pre organizuju vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, na kojima kosovski Srbi treba da učestvuju bez postavljanja preduslova.

I Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu saopštila je da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da isele srbijanske institucije iz zgrade opštine nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti je u skladu sa njenim zahtevima za nepreduzimanje radnji koje mogu da dovedu do eskalacije situacije.

FENA