Povodom 23. aprila, Dana Turaka Kosova održan je prijem kome su prisustvovali premijer Kosova Albin Kurti i zamenik ministra spoljnih poslova Turkiye ambasador Mehmet Kemal Bozay.      Foto: AA

Povodom 23. aprila, Dana Turaka Kosova održan je prijem kome su prisustvovali premijer Kosova Albin Kurti i zamenik ministra spoljnih poslova Turkiye ambasador Mehmet Kemal Bozay.

Domaćin prijema bio je kosovski ministar regionalnog razvoja i predsednik Kosovske demokratske partije Turaka (KDTP) Fikrim Damka, a prisutni su bili ambasador Turkiye u Prištini Sabri Tunc Angili, ministri u kosovskoj Vladi, predstavnici turskih institucija i organizacija, poslanici, gradonačelnici i građani.

Premijer Kurti je rekao da je turska zajednica na Kosovu sastavni deo bogatog društvenog i kulturnog mozaika zemlje. Kurti je dodao da je ponosan na kosovsku tradiciju višejezičnosti.

"Turska zajednica na Kosovu odigrala je važnu ulogu u našoj modernoj istoriji. Mi zajedno s predstavnicima turske zajednice doprinosimo boljem Kosovu i većem prosperitetu kroz institucije naše republike. Turska zajednica na Kosovu, kao i albanska zajednica u Turkiye, snažan je most između dve zemlje", istakao je premijer.

Zamenik ministra Bozay je preneo čestitku i pozdrav predsednika Turkiye Recepa Tayypa Erdogana i ministra spoljnih poslova Mevluta Cavusoglua. Bozay je naveo da će Turkiye nastaviti da podržava razvoj Kosova u svim oblastima sa svim svojim institucijama.

"Iako je prošlo samo 15 godina od njegove nezavisnosti, Kosovo se pojavilo kao čvrsta demokratija i rastuća ekonomija u srcu Balkana. Verujemo da će turska zajednica nastaviti da igra važnu ulogu u jačanju zemlje. Turkiye će nastaviti da doprinosi stabilnosti, prosperitetu, miru i bratstvu na Kosovu, kao što je činila i do sada", rekao je Bozay.

Istakao je solidarnost Kosovara nakon zemljotresa u Turkiye.

"Kao i Kosovari, mi ne zaboravljamo one koji su uz nas u našim teškim vremenima. S poštovanjem pozdravljam i izražavam zahvalnost Turcima i svim Kosovarima na Kosovu što su bili uz nas u našim teškim vremenima. Proglašavanje žalosti u vasoj zemlji osvojilo je srca svih naših ljudi. Osetili smo da ste s nama", kazao je Bozay.

Predsednik KDTP-a Damka kazao je da je jedan od najvažnijih faktora moći društava zastupljenost u broju stanovništva.

"Najvažniji test koji ćemo kao društvo dati u narednom periodu biće popis stanovništva. Svi mi imamo ozbiljnu odgovornost u svom radu da zaštitimo naše vrednosti i da gledamo u našu budućnost s nadom. Ne zaboravimo da turska zajednice na Balkanu nikada nije napustila sveobuhvatnu i konstruktivnu društvenu liniju u skladu sa svojom zemljom", rekao je Damka.

Na Kosovu sve ustavno priznate etničke zajednice imaju svoje nacionalne praznike, a kosovski Turci su za svoj dan izabrali 23. april, dan koji se u Turkiye obeležava kao Nacionalni dan deteta.

TRT Balkan / agencije