Održana je državna ceremonija kod spomenika policajcima poginulim na dužnosti.       Foto: AA

Povodom 26. jula, Dana sećanja na policajce poginule u obavljanju dužnosti i 13. godišnjice pogibije heroja Envera Zymerija, održana je državna ceremonija kod spomenika policajcima poginulim na dužnosti.

Na spomenik sa imenima 23 poginula policajca u dvorištu Generalne direkcije Policije Kosova, vence su položili predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, zamenik premijera Besnik Bislimi, zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervalla i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla.

Potom je vence položila i delegacija Kosovske policije na čelu sa generalnim direktorom policije Gazmendom Hoxhom.

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je preko društvenih mreža da je Enver Zymeri heroj demokratske zakonitosti i suvereniteta Kosova. Kurti, koji boravi u Parizu povodom otvaranja Letnjih olimpijskih igara, naveo je da se, za razliku od pre 13 godina kada je ubijen Zymberi, situacija na terenu na severu Kosova radikalno promenila.

„Na 13. godišnjicu njegovog pada, ono zbog čega je Enver Zymeri ubijen, državni suverenitet i teritorijalni integritet, vladavina prava i javni red na severu zemlje, na sasvim su drugom nivou”, kazao je Kurti.

Istakao je: "Nekada razgranate i moćne mreže ilegalnih i kriminalnih struktura na severu, podržane od zvaničnog Beograda, koji godinama terorišu i drže kao taoce sever Kosova, nemaju više dotadašnju snagu".

“Sada kosovski policajci kontrolišu sever zemlje i služe svim građanima, bez razlike, kao u bilo kom drugom delu Kosova“, napisao je Kurti.

Premijer Kurti je istakao da je visok nivo Kosovske policije dokazan u akciji u Banjskoj 24. septembra 2023. godine, tokom terorističkog napada grupe Srba.

U čast palih policajaca na dužnosti, danas će na severu Kosova biti održano takmičenje u profesionalnim skokovima sa prvog mosta preko jezera Gazivode.

Pripadnik tadašnje specijalne jedinice Kosovske policije „ROSU“ Enver Zymberi poginuo je u blizini Zubinog Potoka 26. jula 2011. godine, kada su ove jedinice prvi put izašle na granične prelaze Brnjak i Jarinje na severu Kosova.

TRT Balkan / agencije