U fokusu istraživanja su razvoj konkurentnih šema za integraciju obnovljivih izvora na Kosovu.            Foto: AA

Ministarstvo ekonomije Kosova i Univerzitet „Columbia” u Njujorku potpisali su u ponedjeljak u Prištini Memorandum o saradnji za pripremu studija i akademskih istraživanja kojom će se podržati uspešno sprovođenje Energetske strategije Vlade Kosova.

Memorandum su potpisali ministarka ekonomije Artane Rizvanolli i profesor Unverziteta “Colmbua” Jenik Radon, specijalizovan za strateško upravljanje i upravljanje rizicima, suverenitet i ljudska prava, posebno zaštitu životne sredine i transparentnost.

Putem potpisanog Memoranduma, Univerzitet “Columbia” podržaće Ministarstvo ekonomije u uspešnoj implementaciji Energetske strategije 2022-2031, kroz akademske istraživačke studije, uključujući intervjue i sastanke na terenu.

U fokusu istraživanja su razvoj konkurentnih šema za integraciju obnovljivih izvora na Kosovu, kao i šeme podrške za povećanje energetske efikasnosti.

Trenutno, grupa američkih studenata održava sastanke sa predstavnicima Ministarstva ekonomije Kosova, kao i sa svim relevantnim akterima kako bi se informisali i prikupili potrebne informacije za razvoj svojih istraživanja i proučavanja.

Ministarka Rizvanolli je kazala da je Univerzitet "Columbia" jedan od najprestižnijih univerziteta u svetu i da je program ovog univerziteta međunarodno prihvaćen kao jedan od najuspešnijih u oblasti javne politike i uprave.

Rizvanolli je profesorima i studentima ovog Univerziteta rekla da je ponosna što su izabrali Kosovo da urade istraživački projekat o energetici.

„Ono što radite nije samo akademska vežba i nije nešto što radite za sebe, već možete da napravite razliku i mislim da bi to bila motivacija za vas da radite još napornije u preostalim nedeljama i mesecima“, naglasila je Rizvanoli.

Profesor Radon kazao je da su bili u mogućnosti da se izaberu nekoliko zemalja, ali da su za istraživanje izabrali Kosovo zbog potrebe razvoja Kosova.

“Čast nam je što smo deo toga i nadamo se da ćemo dati pravi doprinos koji možete iskoristiti i na taj način omogućiti sadašnji i budući razvoj zemlje“, naglasio je profesor.

Skupština Kosova je 9. marta ove godine usvojila Energetsku strategiju za period 2022-2031, dok je prethodno u junu prošle godine Ministarstvo ekonomije objavilo Energetsku strategiju 2022-2031, koja predviđa stotine miliona eura ulaganja u proizvodnju energije na ugalj u termoelektranama.

TRT Balkan / agencije