Na konferenciji je pored predstavnika carine i poslovne zajednice bio prisutan i ministar finansija, rada i transfera Kosova Hekuran Murati.      Foto: AA

Carina Kosova je organizovala konferenciju na kojoj je predstavila korake koje je preduzela s ciljem da se olakša poslovanje domaćih preduzeća.

Na konferenciji je pored predstavnika carine i poslovne zajednice bio prisutan i ministar finansija, rada i transfera Kosova Hekuran Murati.

Ministar Murati je govorio o preduzetim koracima poslednjih godina, navodeći da su vraćanjem carinskih terminala iz privatnog u državno vlasništvo, otklonjene administrativne poteškoće i smanjeni finansijski troškovi za mnoga preduzeća. Rekao je i da je u oktobru prošle godine započeto i potpuno carinjenje robe u albanskoj luci Drač, što je smanjilo troškove poslovanja.

Također je kazao da je, uz podršku Svetske banke, odobreno uspostavljanje jedinstvene nacionalne platforme koja će svima koji se bave trgovinom omogućiti da svoje usluge obavljaju brzo i efikasno digitalnim putem.

"U cilju pružanja podrške domaćim proizvođačima u novembru prošle godine usvojena je odluka o oslobađanju od carinskih taksi prilikom uvoza pojedinih prvih sirovina i rezervnih delova mašina za proizvodnju", naglasio je Murati.

Generalni direktor Carine Kosova Agron Llugaliu rekao je da prihodi carine za 2023. godinu, koji su iznosili 1,67 milijardi eura, pokazuju da je došlo do povećanja trgovinske i ekonomske aktivnosti.

“Imali smo neke padove potražnje na međunarodnom tržištu koji nisu uobičajeni trendovi. Na primer u energetici, potražnja je 2022. bila veoma velika, dok smo 2023. imali pad potražnje za 45 miliona eura u odnosu na 2022. godinu“, naglasio je Llugaliu.

Llugaliu je najavio da je u planu novi carinski zakonik koji će omogućiti ubrzanje procedura kroz pogodnosti. Takođe je rekao da su za stvaranje olakšica za trgovinu zaslužni i partneri iz privatnog sektora.

TRT Balkan / agencije