Okrivljeni A.K., pripadnik Kosovskih bezbedonosnih snaga, na ročištu je izjavio da je pucao iz pištolja u samoodbrani.

Osnovni sud u Uroševcu odredio je mesec dana pritvora za okrivljenog A.K., kosovskog Albanaca, zbog osnovane sumnje da je ranjavanjem dvoje mladih Srba, dečaka od 11 i mladića 21 godinu, u opštini Štrpce izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Povređeni nisu životno ugroženi. Sudija za prethodni postupak je usvojio zahtev državnog tužioca za određivanje mere pritvora protiv okrivljenog.

"Nakon održanog ročišta i analize spisa predmeta, sudija za prethodni postupak Odeljenja za teška krivična dela ocenio je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 06.01.2023. u jednom selu opštine Štrpce, namerno pokušao da liši života oštećene M.S. i S.S", navedeno je u saopštenju Osnovnog suda u Uroševcu.

Dalje je navedeno da se tog dana okrivljeni kretao svojim automobilom i kada je stigao na ulaz u selo, primetio je neke građane na kraju puta i da bi ih oterao, zatrubio je. Kako nije mogao da nastavi dalje zaustavio je automobil i nakon verbalne svađe koja se dogodila na licu mesta, izvadio je revolver i pucao dva puta pogodivši povređene. Povređeni su od ovih hitaca zadobili telesne povrede i prvobitno su upućene u Dom zdravlja u Štrpcu, a zatim u bolnicu u Gračanici.

Takođe, okrivljeni je, suprotno važećem zakonu o oružju na Kosovu, koristio oružje sa dozvolom i iz svog automobila je u pucao u pravcu povređenih M.S. i S.S., koji su zadobili telesne povrede. Policija Kosova je tokom istrage oduzela oružje zajedno s dva magacina i 35 metaka.

Iz Osnovnog suda je saopšteno i da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 6. januara 2023. godine u opštini Štrpce, uz upotrebu oružja, prouzrokovao veliku opasnost po živote ljudi, tako što je pucao pet puta u vazduh iz revolver kada automobilom nije mogao da se okrene na putu koji vodi ka Ski centru već je morao da skrene u pravcu Štrpca.

Okrivljeni A.K., pripadnik Kosovskih bezbedonosnih snaga, na današnjem ročištu izjavio je da je pucao iz pištolja u samoodbrani.

Njegov advokat Naim Ferati rekao je kosovski medijima da je njegov klijent koji je putovao na Brezovicu opkolila gomila ljudi koji su slavili, te da je njegov automobil napadnut drvenim palicama, a u pokušaju da izbegne napad "pucao je iz pištolja po zemlji i u vazduh".

Ferati je kazao i da njegov klijent kada se udaljio nije znao da je bilo ranjenih, ali da je kada je saznao da ima povređenih, obavestio svoju porodicu i Policiju Kosova.

"Iz ovoga se jasno vidi da moj klijent nije imao nameru da puca ili povredi nekog građanina, već se ceo događaj desio u samoodbrani. Ovu ocenu odbrane potvrđuje i majka povređenog 11-godišnjaka, gospođa Zorica Stojanović koja je u izjavi objavljenoj u medijima na srpskom jeziku rekla da 'nije pucao na njih, već u asfalt'", rekao je Ferati.

Povodom ranjavanja dečaka i mladića danas se oko dve hiljade građana okupilo na protestu u Štrpcu u organizaciji opštine Štrpce, koja je smeštena na jugu Kosova i u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo.

Najviši kosovski vrh, kao i čelnici međunarodnih misija i institucija osudili su ovaj napad i zatražili da se slučaj u potpunosti istraži.

TRT Balkan / agencije