Ministarstvo administracije lokalne samouprave Kosova organizovalo je zajednički sastanak s premijerom Albinom Kurtijem, resornim ministarstvima i gradonačelnicima opština.        Foto: AA

Ministarstvo administracije lokalne samouprave Kosova organizovalo je zajednički sastanak s premijerom Albinom Kurtijem, resornim ministarstvima i gradonačelnicima opština.

Premijer Kurti je na početku sastanka rekao da će biti kapitalnih investicija resornih ministarstava, što uključuje izgradnju puteva, autoputeva, škola, zelenih površina i drugih investicija. Naglasio je da će investicija biti u svim opštinama, bez diskriminacije nijedne zajednice niti zone.

"Budžet opština za 2024. godinu dostiže 742 miliona eura. Sada je druga godina zaredom da je budžet povećan za dvocifren procenat u odnosu na prethodnu godinu. Apsolutna vrednost budžeta za 2024. je skoro 90 miliona eura, što je više nego 2023. godine", rekao je Kurti.

Dodao je da su usvojeni neophodni zakoni da opštine izveštavaju na osnovu učinka, a ne preferencija.

Kosovski premijer je kazao da je od poslednjeg sastanka ovog formata dobra vest organizovanje Mediteranskih igara "Priština 2030" koje će se održati u 10 kosovskih opština Kosova, kao i u jednoj albanskoj.

Agim Aliu, gradonačelnik opštine Uroševac, ujedno predsednik Asocijacije kosovskih opština, rekao je da Zakon o porezu na imovinu pokazuje primer nesaradnje između opština i centralnog nivoa. Prema njegovim rečima, opštine su bile izazvane izmenama zakona te je zatražio da se izdvoji dodatni budžet za izvršavanje opštinskih obaveza.

"Naš predlog je da se preko 100 miliona eura namenjenih kapitalnim investicijama u opštinama dodeli direktno opštinama, a ne preko nadležnih ministarstava, kako bi se opštinama konačno garantovala neutralnost i ravnopravnost u pogledu razvoja kapitalnih projekata s centralnim finansiranjem", rekao je Aliu.

Što se tiče Mediteranskih igara "Priština 2030", Aliu je kazao da Vlada treba što pre da reaguje u eksproprijaciji privatnog zemljišta u opštinama u kojima je planirana izgradnja stadiona, kako bi napredak u organizaciji išao kako treba.

U prvom delu sastanka koji je bio otvoren za javnost, premijer Kurti se zahvalio opštinama na iskazanoj solidarnosti tokom dešavanja na severu Kosova i potom je održan minut tišine u čast ubijenog kosovskog policajca Afrima Bunjakua, 25. septembra u Banjskoj, kod Zvečana.

TRT Balkan / agencije