Premijer je naglasio da je Vlada Kosova na temelju Rezolucije Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija danas proglasila 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici.                Foto: AA

Povodom 29. godišnjice obeležavanja genocida u Srebrenici održan je komemorativni skup u organizaciji Vlade Kosova i nevladinog sektora kosovskih Bošnjaka.

Među brojnim prisutnima bili su Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Mensur Bektić, autor srebrenog srebreničkog cveta, kosovski ministri i poslanici, diplomate akreditovane na Kosovu, gradonačelnici kosovskih opština, te predstavnici nevladinog sektora i građani.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je pre 29 godina počinjen jedan od najvećih užasa genocida u kojem su brutalno i sistematski ubijena 8.372 bošnjačka muškarca i dečaka. Kurti je kazao da je 11. juli svake godine podsećanje ne samo na Srebrenicu, nego i na ratni užas koji su pre 25 godina preživeli kosovski Albanci.

“Masakr u Srebrenici, osim što je bio dokaz terora Miloševićevog režima u Bosni i Hercegovini, bio je i upozorenje na genocidni projekat na Kosovu. Od 1998. do 1999. godine ubijeno je preko 13.000 kosovskih Albanaca, a više od milion je proterano iz domova, a skoro 1.600 se i dalje vodi kao nestalo“, rekao je Kurti.

Premijer je naglasio da je Vlada Kosova na temelju Rezolucije Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija danas proglasila 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Zamenica kosovskog premijera iz bošnjačke zajednice Emilija Redžepi izjavila je da je 11. juli dan koji podseća na jedan od najmračnijih trenutaka u skorijoj istoriji, kada je na tlu Evrope pre 29 godina počinjen genocide u Srebrenici.

“Više od 8.000 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalne zajednice odvedeno je, mučeno i brutalno ubijeno u svojoj državi, u svom rodnom mestu, u svom dvorištu zato što se srpskoj vojsci, odnosno njihovim komšijama, odjednom nisu sviđala njihova imena i prezimena, zato šo su pripadali nekoj drugoj etničkoj grupaciji ili nekoj drugoj religioznoj grupi”, kazala je Redžepi.

Istakla je da se svi zajedno moramo boriti za pravdu i istinu, kako se tragedija poput Srebrenice nikada ni jednom narodu ne dogodi.

Zastupnik u PS BiH Mehmedović podsetio je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u maju usvojila Rezoluciju o genocide u Srebrenici. Međutim, istakao je da ne obeležavaju svi 11. juli, te da se danas oživljavaju politike devedesetih godina.

“Mi kao civilizirani ljudi moramo poštivati žrtve, međunarodne rezolucije, pravila međunarodne zajednice jer ako to ne poštujemo onda može da radi šta ko hoće. Zato pitanje Srebrenice je pitanje cijelog civiliziranog svijeta, to je bolna tačka, bol na srcu svakog civiliziranog čovjeka”, kazao je Mehmedović.

Naglasio je da oni koji negiraju genocid u Srebrenici nemaju časne namere, a te namere mogu biti samo ponavljanje genocida.

Mensur Bektić je naglasio da je u Srebrenici pred očima međunarodne zajednice ubijeno jedno celo čovečanstvo. Bektić je visokorangiranim kosovskim zvaničnicima i organizatorima skupa uručio srebrenički cvet.

Na komemoraciji je recitovana poezija Lulzima Tafe posvećena genocidu u Srebrenici i prikazan je dokumentarni film o Srebrenici.

TRT Balkan / agencije