U Zvečanu je nastavljen miran protest srpskih građana, dok je KFOR, osim ispred zgrade opštine, razmestio svoje vojnike i na pet drugih lokacija u gradu.     Foto: AA

U Zvečanu je nastavljen miran protest srpskih građana, dok je KFOR, osim ispred zgrade opštine, razmestio svoje vojnike i na pet drugih lokacija u gradu.

Danas je mnogo manje građana na ulici. Postavili su suncobrane i klupe za sedenje nedaleko od bodljikave žice i kordona KFOR-a, koji obezbeđuje širi prilaz opštinskoj zgradi.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić u izjavi medijima kazao je da je KFOR odgovorio na njegov jučerašnji zahtev da se pojača prisustvo vojnika na više lokacija kako bi se sprečila moguća eskalacija situacije.

"Nakon jučerašnjeg razgovora sa glavnokomandujućim ovog dela ovde, američkim pukovnikom KFOR-a, dobili smo uverevanja i vidimo da su danas ispunili svoje obećanje. Razmestili su svoje snage na pet tačaka ovde u okolnim uličicama i na centru, na ulasku, da bi sprečili ulazak specijalne jedinice Policije da ne bi došlo do incidenta”, kazao je Rakić.

On se zahvalio pukovniku na razumevanju i pozvao je građane da izađu u susret vojnicima ukoliko im je potrebna neka pomoć.

Rakić je naveo da su se danas protestu pridružili i rudari ”Trepče” koji od petka ne mogu da rade.

Rudar Darko Milojević je kazao da radi u rudniku ”Crnac” i da im je od petka proizvodnja obustavljena.

“Specijalci su blokirali flotaciju i ne dozvoljavaju nam da naši kamioni prevoze rudu sa rudnika na flotaciju”, kazao je Milojević.

U sredu tokom, uglavnom, mirnog protesta srpskih građana u opštinama na severu Kosova - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pojedini osumnjičeni gađali su kamenicama tri vozila Kosovske policije i pri tom je jedan policajac zadobio povrede i pričinjena je materijalna šteta. Takođe, pojedini mediji ometani su u radu i napadnuti, a njihova vozila su vandalizirali pojedinci ili kriminalne grupe.

Iz Udruženja novinara Kosova je saopšteno da je od ponedeljka zabeleženo preko 20 napada na medijske ekipe.

Sa protesta su upućeni zahtevi da se specijalci Kosovske policije povuku iz opštinskih zgrada i da gradonačelnici izabrani na izborima 23. aprila ne dolaze u opštinske objekte. Zatraženo je i oslobađanje dvojice srpskih mladića uhapšenih u ponedeljak u Zvečanu nakon sukoba demonstranata sa vojnicima KFOR-a. Njima je Osnovni sud u Prištini u sredu odredio mesec dana pritvora.

Sukobi su se dogodili najpre u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povređeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Od ponedeljka srpski građani svakodnevno protestuju u opštinama na severu Kosova.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na severu Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

TRT Balkan / agencije