Mnogobrojni murali u raznim delovima grada koji su završeni ili je u toku njihova izrada u okviru festivala "MuralFest", skreću pažnju na važne društvene probleme.      Foto: AA

Grad Uroševac, na jugoistoku Kosova, stekao je ime "galerija na otvorenom" s oko 150 murala oslikanih na različitim tačkama grada u okviru festivala "MuralFest", koji se održava već devet godina za redom.

Uroševac, kroz koji je nekada prolazila "Rumelijska železnica", jedna od važnih železničkih pruga iz otomanskog perioda, spada među značajne trgovačke centre Kosova. Mnogobrojni murali u raznim delovima grada koji su završeni ili je u toku njihova izrada u okviru festivala "MuralFest", skreću pažnju na važne društvene probleme.

Menadžerka festivala "MuralFest" Adea Rexhepi u razgovoru s dopisnikom AA ističe da su murali dali identitet Uroševcu te da je to i bila namera festivala.

"Mislimo da smo postigli veoma veliki cilj. Pored toga što mogu da vide umetnička dela u galeriji ili negde drugde, građani mogu da vide i da budu inspirisani umetničkim delima samo šetajući ulicama", kaže Rexhepi.

Ona navodi da su u okviru festivala, koji se organizuju od 2016. godine, domaći i strani umetnici oslikali oko 150 murala.

Američka umetnica Emily Herr, koja je ove godine učestvovala na festivalu, kaže da je muralom koji je oslikala na prostoru gde žive manjinske zajednice pokušala da pokaže kako kreativnost može da ima moćan i lep efekat. Ona se nada da će njen mural imati hrabar i kreativan uticaj na ljude koji će ga viđati svaki dan.

"U ovom dizajnu, pokušala sam da uhvatim kreativni duh i koncept žena uopšte, ali sam takođe želela da uključiti sliku žene koja ovde živi i poseže za senkom koju stvara jako svetlo", kaže Herr.

Ovogodišnje izdanje festivala "MuralFest", koje je održano od 31. maja do 7. juna, bilo je posvećeno ženama. Oslikano je osam murala i skrenuta je pažnja na poteškoće koje žene doživljavaju kroz različite situacije.

TRT Balkan / agencije