Premijer Kosova Albin Kurti je ocenio da će dobijanje kreditnog rejtinga imati jako pozitivan efekat na domaću ekonomiju.    Foto: AA

Povodom dobijanja prvog kreditnog rejtinga za Kosovo, Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova i Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) organizovali su svečanost sa panel diskusijom o važnosti kreditnog rejtinga za kosovsku ekonomiju.

Globalna rejting agencija Fitch Ratings dodelila je Kosovu ocenu BB-, što ukazuje na stabilnu perspektivu i povoljno pozicioniranje zemlje među državama Zapadnog Balkana.

Premijer Kosova Albin Kurti je ocenio da će dobijanje kreditnog rejtinga imati jako pozitivan efekat na domaću ekonomiju. Kazao je da je to i potvrda dobrog rada Vlade Kosova u oblasti finansija i makrofiskalne politike.

“U objavljenom izveštaju agencija ocenjuje da su ključni faktori, koji su uticali na procenu BB za Kosovo, smanjenje budžetskog deficita, ekonomski rast, pouzdane fiskalne politike, kontinuirani rast naplate poreza i nizak nivo javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod“, naglasio je Kurti.

Direktorka Misije USAID-a na Kosovu Eileen Devitt rekla je da, pored ostalog, ovaj kreditni rejting Kosova pokazuje kako transparentnost može biti od koristi za zemlju.

“Ovaj kreditni rejting pokazuje ekonomski rast koji je Kosovo postiglo od proglašenja nezavisnosti i postavlja mogućnosti za ulaganja u javni sektor u budućnosti“, Istakla je Devitt.

Kosovo je do sada bilo jedina evropska država bez suverenog kreditnog rejtinga i ovaj nedostatak je ograničio njen pristup globalnim finansijskim tržištima, ometao tokove stranih investicija i povećao cenu kapitala. Suvereni kreditni rejting je glavno merilo kreditne sposobnosti jedne zemlje i kapaciteta da ispuni finansijske obaveze.

Očekuje se da će ova procena doneti brojne prednosti kao što su smanjenje troškova zaduživanja, povećanje mogućnosti za privlačenje stranih investicija, veći pristup globalnim tržištima kapitala, promociju međunarodnog priznanja i ubrzane ekonomske strukturne reforme.

Što se tiče zemalja regiona, Albanija ima isti nivo kao Kosovo sa BB- kreditnim rejtingom, Srbija i Severna Makedonija imaju BB+ rejting, dok Bosna i Hercegovina ima B+. Prema skali kreditne procene agencije Fitch Ratings, koja se kreće od najboljih AAA do najgorih sa D, kategorija BB označava špekulativni nivo, a B visoko špekulativani.

TRT Balkan / agencije