Zahvalivši se premijeru na sastanku, Suljagić je izrazio zahvalnost na toplom gostoprimstvu koje dobija na Kosovu i ponovio potencijal saradnje Kosova i Bosne i Hercegovine.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca ugostili su danas Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica, koji je lično preživeo srebrenički genocid u kome su srpske snage jula 1995. godine ubile preko 8.000 Bošnjaka.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti mu je poželeo dobrodošlicu na Kosovo, na 25. godišnjicu oslobođenja i okončanja etničkog čišćenja i genocida Srbije na Kosovu.

Pozdravljajući nedavno usvajanje rezolucije Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija o 11. julu kao Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici, premijer Kosova je podsetio da je Skupština Kosova u julu 2021. godine usvojila posebnu rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Na sastanku je ocenjena saradnja Instituta za istraživanje i dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i Memorijalnog centra Srebrenica i memorandum o saradnji čije se potpisivanje očekuje.

Kurti je istakao posvećenost Vlade Kosova sveobuhvatnim procesima tranzicione pravde, kao i finalizaciji prve Strategije Republike Kosovo za tranzicionu pravdu.

Na sastanku je rečeno da je za mir na Balkanu neophodno da se Srbija suoči sa svojom prošlošću i da odgovara za počinjene zločine, masakre i genocide, a da odgovorni za zločine počinjene tokom rata budu privedeni pravdi.

Zahvalivši se premijeru na sastanku, Suljagić je izrazio zahvalnost na toplom gostoprimstvu koje dobija na Kosovu i ponovio potencijal saradnje Kosova i Bosne i Hercegovine.

Direktora Memorijalnog centra Srebrenica Suljagića primio je i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca. Na sastanku se razgovaralo o prošlosti koju karakterišu ratni zločini i krvavi genocid Srbije nad albanskim i bosnjačkim narodom, kao i o potrebi koordinacije protiv napora kojima se namerno želi da se nanese šteta ili prikrivanje istine, protiv pokušaja odlaganja ili izbegavanja uspostavljanja pravde.

Predsjednik Konjufca je istakao da je Skupština usvojila rezoluciju kojom zvanično priznaje masakr u Srebrenici kao genocid, čime potvrđuje nepoštednu podršku Bosni i Hercegovini u tom pogledu, saopšteno je iz Skupštine Kosova.

Direktor Suljagić se zahvalio Konjufci na prijemu i izrazio zahvalnost na usvajanju ove rezolucije od strane Skupštine Kosova, kao i istakao značaj saradnje da se što efikasnije razotkrivaju ratni zločini i genocid, da se zaštiti dostojanstvo i istina koju Srbija na državni način pokušava da sakrije ili izobliči.

TRT Balkan / agencije