Agencija za vanredne situacije Kosova saopštila je danas da požar na Prevalcu još nije ugašen, ali da nema opasnosti po živote i imovinu stanovnika tog područja.             Foto: AA

Turističko naselje Prevalac u Nacionalnom parku “Šar“, koje pripada opštini Prizren na jugu Kosova, zahvaćeno je šumskim požarima od nedelje.

Agencija za vanredne situacije Kosova saopštila je danas da požar na Prevalcu još nije ugašen, ali da nema opasnosti po živote i imovinu stanovnika tog područja. Kako se navodi u saopštenju na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, u akciji gašenja požara sa zemlje, učestvuju vatrogasci i spasioci iz opština Prizren, Đakovica, Priština i Uroševac.

U gašenju požara pomaže i Misija NATO-a na Kosovu (KFOR), kako bi se sprečilo da vatra zahvati okolinu sa stambenim kućama u ovom turističkom kraju.

Gradonačelnik opštine Prizren Shaqir Totaj izjavio je da je jutros održao sastanak sa štabom za vanredne situacije koji je formiran zbog aktuelne situacije sa požarima na Prevalcu. Dodao je da je situacija trenutno pod kontrolom, te da visoko drveće nije zahvaćeno požarom.

“U svakom slučaju, moj tim i ja smo danas obišli ovo područje da izbliza vidimo situaciju. Pošto je reč o Nacionalnom parku, podrazumeva se da nacionalne i međunarodne institucije, poput KFOR-a, imaju obaveze i štab je u punoj koordinaciji sa svim ovlašćenim akterima koji se bave ovim pitanjem“, naveo je Totaj na svom Facebook profilu.

Rekao je da je danas planirana intervencija i lokalizacija požara kako bi se držao pod kontrolom i minimizirale eventualne posledice.

Prevalac se nalazi na putu od Štrpca ka Prizrenu na nadmorskoj visini od 1.515 metara. Poznat je po prelepoj prirodi, izvorima vode za piće i čistom vazduhu, zbog čega lekari često preporučuju boravak u ovom kraju pacijentima sa raznim tegobama.

TRT Balkan / agencije