Ambasador Angılı je prvo položio vence na grob kosovskog nacionalnog heroja Adema Jasharija, a zatim je posetio dom porodice Jashari.     Foto: AA

Ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili posetio je Memorijalni centar u selu Prekaze, u opštini Skenderaj, gde su sahranjeni legendarni komandant Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jashari i njegova porodica.

Ambasador Angılı je prvo položio vence na grob kosovskog nacionalnog heroja Adema Jasharija, a zatim je posetio dom porodice Jashari gde ga je primio Rifat Jashari, brat Adema Jasharija. Nakon sastanka ambasador je za Anadoliju izjavio da Kosovo zauzima posebno mesto u srcima turskog naroda.

Angılı je rekao da je Turkiye podržavala i nastavlja da podržava narod Kosova na svaki način.

“Kosovo ima posebno mesto u našim srcima. Posle zemljotresa 6. februara, Kosovo je bilo jedna od prvih zemalja koja je pritekla u pomoć turskom narodu. To nikada nećemo zaboraviti. Ovde sam jer sam želeo da svojim sopstvenim očima vidi kako je počela borba za nezavisnost“, rekao je ambasador Angili.

Rifat Jashari je izrazio saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije u zemljotresu, te izrazio zahvalnost na podršci i pomoći Turkiye Kosovu.

"Pre svega, zahvaljujem se ambasadoru Turkiye na Kosovu, zahvaljujem se i predsedniku Erdoganu koji je bio uz nas tokom rata i pružao nam pomoć, a i danas je i dalje s nama i pomaže nam na sve načine. Verujem da ćemo uvek biti zajedno i to je dokazano nakon što je otvoren trg 'Adem Jashari' u Sivasu i verujem da će ta veza biti s generacije na generaciju“, rekao je Jashari.

Oko 5 hiljada pripadnika srpskih snaga bezbednosti, 5, 6. i 7. marta 1998. godine, opkolilo je kuću porodice Jashari u selu Prekaze i u napadima tenkovima i teškim naoružanjem ubile Adema Jasharija i 55 članova njegove uže i šire porodice, uključujući žene, decu i starce. Masakr je preživela jedino, tada desetogodišnja Besarta, bratanica Adema Jasharija.

Napad, poznat kao "Masakr u Prekazu", označio je prekretnicu u odnosima međunarodne zajednice prema pitanju kosovskih Albanaca i Kosova.

TRT Balkan / agencije