Kosovo: 25. godišnjica pogibije porodice Jashari u Prekazu       Foto: AA

Povodom manifestacije “Epopeja OVK-a”, koja se svake godine održava 5., 6. i 7. marta u naselju Brđani na Kosovu otvorena je galerija slika koje prikazuju početak otpora Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Na 25. godišnjicu pogibije Adema Jasharija, koga su zajedno sa 55 članova njegove porodice ubile srpske snage bezbednosti u njegovoj kući u selu Prekaze, grupa slikara je uradila sliku na platnu komandanta OVK-a.

Ali Kadriu, direktor galerije "Kadri Kadriu", dočekuje svakog posetioca u svojoj galeriji, smeštenoj u etnički mešovitom naselju u kojem žive pripadnici albanske i srpske zajednice.

Kadriu govori o prvim znacima rata na Kosovu kada su 28. februara 1998. godine u selima Likošane i Ćirez, u Drenici, vođene borbe zmeđu OVK-a i srpskih snaga bezbednosti. Samo nekoliko dana nakon ove bitke, u kojoj je ubijeno nekoliko srpskih policajaca i pogubljena 24 albanska civila, srpska vojska i policija okolila je 5. marta kuću porodice komandanta OVK-a Adema Jasharija, a porodica Jashari je pružala otpor tri dana.

„Ovo je kula Jasharijevih koji su pružili otpor, Adem, Hamza i njihove porodice koji su herojski pali za odbranu domovine i albanske zemlje, a evo šta su Srbi uradili ovde, masakrirali. Jasharijevi se nisu predali, ali je srpski arsenal bio prevelik i nisu mogli da ga savladaju“, pričao je Kadriu, govoreći o slici na kojoj se vidi kuća porodice Jashari u plamenu.

Adem Jashari, koga na Kosovu nazivaju legendarni komandant OVK-a, te žrtva njegove porodice postali su simbol slobode i nezavisnosti Kosova.      Foto: AA

Izložene su i slike sa majkama koje tuguju zbog gubitka svojih porodica tokom rata, portreti vojnika OVK-a, kao i portreti žena, staraca i dece sa uplašenim licima u vreme ratnih dešavanja.

Mog brata su Srbi pogubili godinu dana posle pada Adema Jasharija

Ali Kadriu je nazvao galeriju po svom pokojnom bratu Kadri Kadriju, jednom od ranih kosovskih slikara. Smrt njegovog brata povezana je upravo sa komandantom OVK-a Ademom Jasharijem.

Na prvu godišnjicu pogibije porodice Jashari, u martu 1999. godine, Alijev brat Kadri Kadriu je krenuo u Prekaz sa nekoliko slika kako bi otvorio izložbu kojom bi inspirisao vojnike OVK-a na otpor, ali je ubijen nekoliko dana kasnije.

„Srpske snage su 11. marta ubile Kadri Kadrijua zato što im je smetalo što je bio organizator kulture, pa su mu čak i uvo otkinuli jer je obožavao Van Gogha i zato što je želeo nacionalno ujedinjenje Kosova sa Albanijom“, naglašava Ali Kadriu.

Kaže da su slike, sa kojima je njegov brat zajedno sa još nekoliko slikara učestvovao na izložbi u Prekazu, inspirisane nacionalnim ličnostima poput Skenderbega i Mic Sokolija, te pejzažima Drenice i Kosova i dvoglavim orlom sa albanske zastave.

Napad na porodicu Jashari osudila je međunarodna organizacija "Amnesty international", koja je ocenila da svi dokazi pokazuju da napad nije imao za cilj da se zarobe vojnici OVK-a, već da se pobiju osumnjičeni i njihove porodice.

Adem Jashari, koga na Kosovu nazivaju legendarni komandant OVK-a, te žrtva njegove porodice postali su simbol slobode i nezavisnosti Kosova.

Adema i njegovog brata Hamzu Jasharija posthumno je odlikovao ordenima “Heroj Kosova” tadašnji predsednik Kosova Ibrahim Rugova.

U vreme proglašenja nezavisnosti, 17. februara 2008. godine, na Kosovu je stvoren slogan „Bac, u kry“ (Čiča, gotovo je), koji je posvećen komandantu Ademu Jashariju, kao znak ostvarenja uzvišenog cilj njegovog celokupnog života i delatnosti.

TRT Balkan / agencije