Tačan broj silovanih osoba tokom rata na Kosovu nije poznat, ali se nezvanično pominje broj od 20.000.     Foto: AA

Skupštinski Odbor za ljudska prava, ravnopravnost polova, za nestala lica, žrtve seksualnog nasilja rata i peticije razmatrao je danas rad Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa lica silovanih tokom rata na Kosovu.

Predsednica Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa silovanih lica tokom rata na Kosovu Leonora Selmani istakla je pred Odborom da je samo u ovoj godini Vladina komisija primila 68 prijava, istovremeno podsetivši da je period od pet godina za prijavljivanje završen u februaru 2023. godine.

Ona je navela da se od početka otvaranja procesa 2018. godine prijavilo 1.939 osoba, od kojih su 1.473 dobile status žrtava seksualnog nasilja tokom rata.

“Komisija je do danas primila ukupno 1.939 prijava, od kojih je 1.881 obrađeno, a imamo samo 58 slučajeva koji čekaju na tretiranje i na koje još nije odgovoreno. Radimo na tome da i na njih odgovorimo“, naglasila je Selmani.

Kazala je da su od 1.473 odobrenih statusa žrtve silovanja, 1.402 žene i 71 muškarac.

Na sastanku je predsednica skupštinskog Odbora Duda Balje iznela zabrinutost da li ove kategorije prilikom podizanja finansijske pomoći pred bankarskim službenicima moraju da obelodane svoja imena i kategoriju, ali je Selmani kazala da se ove žrtve u bankama identifikuju samo kao kategorija civilnih žrtava.

Pravo na osnovnu penziju i druge državne beneficije mogu da ostvare žene, devojčice, muškarci i dečaci, pripadnici svih etničkih grupa, silovani tokom rata na Kosovu u periodu od 27. februara 1998. do 20. juna 1999. godine nakon podnošenja zahteva i verifikacije.

Tačan broj silovanih osoba tokom rata na Kosovu nije poznat, ali se nezvanično pominje broj od 20.000.

TRT Balkan / agencije