Tokom sastanka, Kurti i vršilac dužnosti premijera Bugarske Glavchev razgovarali su i o bezbednosnoj situaciji na evropskom kontinentu i u regionu.            Foto: AA

Premijera Kosova Albina Kurtija, koji učestvuje na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji, primio je premijer na dužnosti Bugarske Dimitar Glavchev.

Prijateljstvo i partnerstvo Kosova i Bugarske, dobri ekonomski odnosi i obostrana volja za njihovo proširenje bile su centralne teme razgovora i susreta dva premijera, saopšteno je iz Vlade Kosova.

“Bugarska je priznala nezavisnost Kosova u martu 2008, a ove godine obeležavamo 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Do sada smo potpisali osam bilateralnih sporazuma i još nekoliko čeka na finalizaciju”, navode iz kosovske Vlade.

Ističe se da je u cilju jačanja ekonomskih odnosa i komercijalne razmene, u junu prošle godine, osnovana Kosovsko-bugarska privredna komora, sa sedištem u Sofiji, dok je za ovu godinu planirano organizovanje zajedničkog foruma privrednika Kosova i Bugarske.

“Bugarska je odigrala važnu ulogu za nas 1999. godine otvarajući svoj vazdušni prostor za NATO avione u kampanji protiv Srbije, čime je okončan genocid nad Albancima na Kosovu. Ona nastavlja da daje važan doprinos bezbednosti naše zemlje učešćem i prisustvom svojih trupa na Kosovu u okviru misije KFOR”, izjavio je premijer Kurti.

Tokom sastanka, Kurti i vršilac dužnosti premijera Bugarske Glavchev razgovarali su i o bezbednosnoj situaciji na evropskom kontinentu i u regionu, te o potrebi dublje saradnje između prijateljskih i partnerskih država i između demokratskih društava.

TRT Balkan / agencije