Nakon sastanka, ministri Konaković i Szijjarto potpisali su Akcijski plan o prenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.            Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u srijedu u Budimpešti sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopšteno je da je na sastanku istaknuto da je bilateralna saradnja između BiH i Mađarske opsežna i bez otvorenih pitanja. Izraženo je uvjerenje da će dobra saradnja u brojnim oblastima biti intenzivirana i unaprijeđena i u narednom periodu.

„Ministar Konaković izvijestio je tijekom susreta o aktualnoj unutarnjopolitičkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na donošenje pet zakona važnih na putu ka Europskoj uniji. Informirao je sugovornika da se intenzivno radi i na finalizaciji Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ocijenio je da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo od iznimnog značaja da na predstojećem sastanku Europskog vijeća dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora“, navodi se u saopštenju.

Konaković je dodao da bi pregovori o pristupanju dodatno učvrstili vanjsku politiku BiH te osigurali jasan institucionalni okvir za reformu društva. Izrazio je zahvalnost Mađarskoj na podršci i pomoći koju pruža BiH na njenom europskom putu.

Razgovarano je i o ugovornim odnosima dvije zemlje te privrednoj saradnji.

Ministar Szijjarto je istakao da Mađarska u potpunosti podržava evropski put BiH. Naglasio je da Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja.

Osvrnuo se na predsjedanje Vijećem EU, koje Mađarska preuzima od 1. jula ove godine, čiji će jedan od glavnih ciljeva biti ubrzavanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

„Ocijenio je da taj proces donosi mir i stabilnost regije. Ponovio je da je Mađarska rasporedila dvojicu diplomata da pomognu MVP BiH u oblasti EU i NATO integracija te osigurala obuku za 50 službenika iz javne uprave BiH na Diplomatskoj akademiji Mađarske, koji će imati priliku učiti na mađarskim iskustvima o koracima unutar procesa pristupanja EU i izazovima koji se na tom putu nalaze, što će biti od ogromne pomoći našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Nakon sastanka, ministri Konaković i Szijjarto potpisali su Akcijski plan o prenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

TRT Balkan / agencije