U Prijedoru je '90-ih godina ubijeno 3.176 civila nesrpske nacionalnosti.        Foto: AA

Posmrtni ostaci šesnaest bošnjačkih civilnih žrtava ukopani su nakon kolektivne dženaze koja je danas klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Žrtve koje su ukopane, srpske agresorske jedinice ubile su u masakrima tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.
Uglavnom je riječ o grobnicama koje su otkrivene godinama ranije, neke od njih čak 1998. i 1999. godine, kao što su grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.
Neke žrtve koje su danas ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.
Najmlađa žrtva ukopana danas je Samed (Hase) Jakupović, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.
Najstarija žrtva koja je ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.
Među žrtvama koje su danas ukopane je i Fikret (Mehmed) Žerić, rođen 1956. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice Rizvanovići - Škola.
Konačan smiraj će pronaći i Hidajet (Karanfil) Kadić, rođen 1957. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice Rizvanovići - Škola.
Na dženazi su ukopani i posmrtni ostaci Bahrije (Abaz) Modronje, rođenog 1971. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni na lokalitetu grobnice Kozarac - Garevci.
Među žrtvama koje su ukopane danas je i Teufik (Adem) Mujagić, rođen 1959. godine, a čiji posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice Trnopolje - Matrići.
Na istom lokalitetu su pronađeni i posmrtni ostaci Džemala (Muharem) Žerića, rođenog 1954. godine.
Konačan smiraj će pronaći i Muamer (Rešad) Kulenović, rođen 1963. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na području Prosara - Bijakovac.
I Vehid (Hamzo) Ramulić, rođen 1970. godine, ukopan je na dženazi u Kozarcu. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Zecovi - Radulovići.
Na lokalitetu mezarje Čejreci pronađeni su posmrtni ostaci Mustafe (Hasan) Deumića, rođenog 1938. godine.
Na lokalitetu Kotlovača pronađeni su posmrtni ostaci Emira (Sulejman) Kahrimanovića, rođenog 1969. godine.
Na lokalitetu Korićanskih stijena pronađeni su posmrtni ostaci Zijada (Pašo) Velića, rođenog 1972. godine, kao i Sejada (Ibrahim) Avdića, rođenog 1955. I oni su ukopani na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi.
Danas je ukopan i Sabahudin (Hajro) Ičić, rođen 1971. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice na Korićanskim stijenama.
U istoj grobnici su pronađeni i posmrtni ostaci Safeta (Džemal) Sivca, rođenog 1971. godine.
Na kolektivnoj dženazi u Kozarcu ukopan je i Miralem (Ćamil) Hopovac, rođen 1940. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u grobnici na lokalitetu Hrastova Glavica.
U Prijedoru je '90-ih godina ubijeno 3.176 civila nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za blizu 620 žrtava se još traga.
Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne), na području deset općina i tri države − BiH, Hrvatska i Srbija.

TRT Balkan / agencije