Odluci o uklanjanju barikada, prethodila je odluka Osnovnog suda u Prištini da uhapšeni bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić bude premešten iz zatvorskog u kućni pritvor.     Foto: AA

Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) počela je da uklanja neka vozila koja su ostala na putevima na severu Kosova.

„Misija KFOR-a sprovodi inženjerske operacije na severu Kosova kako bi uklonila neka vozila blokirana na putu i vratila slobodu kretanja u skladu sa svojim mandatom UN-a“, saopštio je KFOR-a na Twitteru.

U ovoj objavi nije saopšteno gde se vrši uklanjanje vozila, ali ostala su dva kamiona na mostu kod Dudinog krša, opština Severna Mitrovica, koja su tokom noći između srede i četvrtka zapaljena od strane nepoznatih lica.

Lokalni Srbi na severu Kosova počeli su da uklanjanju barikade u četvrtak, 29. decembra, nakon 20 dana blokiranja puteva. U petak, 30. decembra uklonjena je i poslednja barikada u selu Zupče, kod Zubinog Potoka, na putu koji vodi ka graničnom prelazu Brnjak, a policija Kosova je istog dana saopštila da je otvorila za saobraćaj granične prelaze Jarinje i Brnjak, prema Srbiji.

Ti prelazi su bili zatvoreni od 10. decembra kada su bile postavljene barikade na putevima.

Odluci o uklanjanju barikada, prethodila je odluka Osnovnog suda u Prištini da uhapšeni bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić bude premešten iz zatvorskog u kućni pritvor.

Pantića je Kosovska policija uhapsila na Jarinju 10. decembra, zbog optužbe da je učestvovao u napadu na prostorije Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici, a Srbi sa severa Kosova su nakon tog hapšenja stupili u protest i podigli barikade na glavnim putnim pravcima na severu Kosova.

TRT Balkan / agencije