Iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno je da je 30 vojnika povređeno tokom nemira u Zvečanu.     Foto: Reuters

Iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno je da je 30 vojnika povređeno jučer tokom nemira u Zvečanu.

Broj povređenih mirovnjaka tokom jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja u opštini Zvečan je 30, od toga 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život.

“Misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost. Trupe KFOR-a su kasnije napadnute od sve agresivnije mase. KFOR uvek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorio je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat Ujedinjenih nacija izvršavao na nepristrasan način“, naveli su iz KFOR-a.

Dodaje se da komandant misije KFOR-a general-major Angelo Michele Ristuccia lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povređeni tokom sukoba i njihovim porodicama:

“Da se ​​izbegnu sukobi između strana i da se smanji rizik od eskalacije, mirovne snage KFOR-a sprečile su pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obe strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju, umesto da se kriju iza lažnih narativa.“

Istaknuto je da će KFOR nastaviti da preduzima sve neophodne mere da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine.

TRT Balkan / agencije