Novinarima je pokazano da je KFOR s oko 4.500 vojnika iz 27 zemalja, spreman da brzo odgovori na eventualnu napetost.     Foto: AA

NATO mirovne snage na Kosovu (KFOR) nastavljaju da pružaju bezbednost na Kosovu svojim kopnenim i vazdušnim patrolama nakon tenzija na severu Kosova poslednjih nedelja.

U okviru medijske turneje koju je organizovao KFOR, novinari su posmatrali aktivnosti patroliranja švajcarskih i hrvatskih vojnika helikopterima i italijanskih vojnika sa zemlje, kao i kapacitete ovih snaga da intervenišu u slučaju eventualnih tenzija u zemlji.

Novinarima je pokazano da je KFOR s oko 4.500 vojnika iz 27 zemalja, spreman da brzo odgovori na eventualnu napetost.

Nakon nedavnih tenzija na Kosovu, Komandni bataljon 65. mehanizovane pješadijske brigade turskog kontingeta, koji je na zahtev NATO-a raspoređen na Kosovu kao "jedinica za budnost", dao je izjavu novinarima u okviru medijske turneje.

Komandant ovog bataljona Fatih Perk rekao je da su se za ovaj zadatak, pored domaćih aktivnosti, pripremali oko tri godine.

"Naš zadatak ovde je da sprovodimo naše aktivnosti u pravcu obezbeđivanja mira i spokoja u regionu, tretirajući sve strane i elemente jednako", rekao je Perk.

David Anglese, komandant italijanske jedinice, koji je 29. maja učestvovao u tenzijama koje su se dogodile na severu Kosova u Zvečanu i koje su rezultirale ranjavanjem 30 vojnika KFOR-a izjavio je da se zahvaljujući posvećenosti vojnika KFOR-a uspelo u sprečavanju situacije koja je mogla da dovede do mnogo ozbiljnijeg sukoba.

TRT Balkan / agencije