KFOR trenutno prati situaciju i spreman je da reaguje na svaku eskalaciju situacije.       Foto: AA

Portparol Štaba KFOR-a pukovnik Andrea Gallieni izjavio je u petak da su se iza mirnih srpskih demonstranata na severu Kosova, krile kriminalne grupe koje su pokušale da napadnu trupe KFOR-a.

Pukovnik Gallieni je na konferenciji za novinare kazao da je KFOR kako bi sprečio eskalaciju situacije, nakon što su novi predsednici u tri opštine na severu Kosova pokušali da uđu u njihove kancelarije, 29. maja, rasporedio dodatne trupe na severu.

“Bilo je jasno da ljudi žele da demonstriraju i protestuju na miran način, ali takođe je bilo jasno da se iza njih kriju neke kriminalne grupe koje su samo pokušavale da napadnu trupe KFOR-a. Posle ovog velikog protesta, mnogi vojnici iz italijanskog i mađarskog kontingenta povređeni su kamenicama, metalima i eksplozivnim napravama. U početku je bilo 11 iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta, dok su se sutradan pojavili još neki sa lakšim povredama“, naglasio je Gallieni.

Portparol KFOR-a je kazao da je dužnost Policije Kosova da pronađe i uhvati te kriminalne grupe.

Dalje, rekao je da obe strane treba da snose odgovornost za akcije na severu, jedna strana za donošenje odluka bez uzimanja u obzir nivoa bezbednosti, a druga za nasilne akcije koje su viđene među demonstrantima.

Gallieni je kazao da kosovske institucije nisu koordinirale sa KFOR-om akcije koje su preduzele na severu, te da je odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici na silu uvedu u svoje kancelarije, bila jednostrana.

Kako je istakao KFOR trenutno prati situaciju i spreman je da reaguje na svaku eskalaciju situacije.

Odgovarajući na pitanje novinarke Anadolije u vezi turskih vojnika koji si su stigli kao pojačanje KFOR-u, pukovnik Gallieni je rekao da će bataljon od 500 vojnika iz Turkiye na Kosovu ostati dok to bude bilo neophodno.

“Turski bataljon je stigao na Kosovo 5. juna. U ovim trenucima se integrišu i vežbaju sa ostalim pripadnicima KFOR-a. Oni će biti stacionirani ovde da podrže druge pripadnike KFOR-a da održe mir i spreče eskalaciju. Postoji mogućnost da budu smešteni na severu zemlje, jer je sada sever glavni fokus KFOR-a da obezbedi mirnu situaciju“, naglasio je Gallieni.

Prošle nedelje je u Zvečanu u sukobu srpskih demonstranata sa međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a, povređeno 30 vojnika. KFOR je preuzeo čuvanje opštinskih zgrada u tri opštine na severu Kosova, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, nakon što je došlo do eskalacije situacije kada su novi gradonačelnici uz pomoć specijalnih jedinica Policije Kosova ušli u opštinske zgrade.

TRT Balkan / agencije