Brojne organizacije i institucije iz regije primale su i još primaju finansijske i robne donacije za unesrećene osobe Turkiye i Sirije.     Foto: AA

Bosna i Hercegovina

ZiraatBank BH je otvorio račun za prikupljanje pomoći prema AFAD-u (Upravi za katastrofe i vanredne situacije) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turkiye.

Naziv računa:

TÜRKİYE DEPREM YARDIM HESABI

KM račun: 1860430310894363

EUR i USD račun: BA391860431700006822

Napomena: Kod uplate u KM valuti koje će se vršiti putem aplikacije mobilnog bankarstva ZiraatBank BH, za realizaciju transakcije potrebno je u dijelu “broj računa unijeti broj računa “1860430310894363”.

Sve dodatne informacije pronađite ovdje.

Udruženje „Pomozi.ba“


Iako je ovo udruženje zvanično prestalo sa skupljanjem robnih donacija, humanitarni broj 17006, putem kojeg donirate 2 KM, i dalje je aktivan, kao i prikupljanje novčanih sredstava putem njihove web-platforme.

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“

Ukoliko svoje novčane donacije za narod Turkiye i Sirije želite uplatiti u „Merhamet“, to možete učiniti onako kako je objašnjeno na njihovoj web-stranici.

Također, doprinijeti možete i kontaktiranjem humanitarnog broja 090292001, pomoću kojeg donirate 3 KM, a na punktove širom Bosne i Hercegovine možete odnijeti prijeko potrebne deke, jastuke, posteljine, hranu za bebe, pelene, konzerviranu hranu, kape, šalove, rukavice, džempere, jakne, veš, grijalice i termos-boce.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH

I Crveni krst BiH pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg možete donirati 2 KM, a uz to, širom Bosne i Hercegovine, u njihove prostorije možete odnijeti deke i vreće za spavanje, grijalice, rasklopive krevete i stolice, kuhinjske setove za jelo, zimske jakne, kapute, džempere, čizme kao i hranu u konzervama koja može duže stajati i koja nije kvarljiva.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS

I ispred ove nevladine humanitarne organizacije pokrenut je apel za pomoć i humanitarni broj 090 291 093 pomoću kojeg je moguće donirati 2 KM. EMMAUS naglašava da su potrebni i brašno, ulje, šećer, riža, konzervirana hrana, tjestenina i higijenski artikli.

Također, i nevladine organizacije, Unija internacionalnih demokrata u Bosni i Hercegovini (UID) i Asocijacije turskih alumnija u BiH (TUMED), uputile su apel za pomoć narodu Turkiye u vidu finansijske pomoći, a informacije o žiroračunima potražite na njihovim društvenim mrežama.

Osim navedenih udruženja i organizacija, akciju za prikupljanje finansijske pomoći pokrenula je i Islamska zajednica u BiH. Uplate pomoći za Turkiye i Siriju moguće je izvršiti putem online uplate, te putem transakcijskog računa Rijaseta.


Crna Gora

U Crnoj Gori donacije, isključivo u vidu finansijske pomoći, moguće je izvršiti putem Crvenog krsta. Broj žiroračuna je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke.

Aktiviran je, također, i SMS broj 15888 kod sva tri operatera – Telekom, One i M-tel. Cijena slanja jedne SMS poruke iznosi 1 euro.

Srbija

Crveni krst Srbije je otvorio namjenski račun za prikupljanje novčanih sredstava, a uplate možete izvršiti putem ovog linka.

Istovremeno, iz Ambasade Turkiye u Srbiji naglašeno je da je, osim finansijske pomoći, ugroženim građanima potrebna zimska odjeća za djecu i odrasle, te šatori, kreveti, dušeci za šatore, deke, vreće za spavanje, plinske peći, grijalice, plinske boce, termos-boce, ručne lampe, eksterni punjači, generatori, konzervirana hrana, hrana za bebe, pelene te higijenska sredstva.

Prije dostavljanja pomoći potrebno je kontaktirati ambasadu Turkiye u Beogradu i slijediti njihova uputstva.


Hrvatska

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć stanovništvu stradalom u zemljotresu u Turkiye i Siriji. Svi građani koji žele i mogu pomoći unesrećenom stanovništvu, novčane donacije mogu uplatiti na žiroračun otvoren u Erste&Steiermärkische banci.

Građani mogu pomoći i pozivom na broj donatorskog telefona 060 90 11, a po pozivu donirate 0,83 eura.

Donacije u Hrvatskoj moguće je uputiti i putem humanitarne udruge „Dobra volja“, a među potrebnim stvarima su: hrana za bebe, voda, hrana za životinje, baterijske lampe, dječije pelene, eksterni punjači, termos-boce, kocke za potpalu i slično.

TRT Balkan