Von Cramon je naglasila da je dijalog unutar Kosova jedini način za okončanje napetosti.     Foto: Reuters

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon saopćila je da je zabrinuta zbog tenzija na sjeveru Kosova i da kosovska vlast previše rizikuje potezima u toj regiji.

Von Cramon se obratila novinarima u Evropskom domu u Prištini i kazala da je jučer posjetila regiju kako bi sagledala situaciju.

“Naravno, izabrani gradonačelnici su legalno izabrani, ali to ne znači da imaju legitimnu moć ući i nasilno dobiti pristup svojim zgradama. Nitko ne može vladati s jedan ili dva posto glasova i situacija doista nije održiva“, kazala je Von Cramon.

Von Cramon je istakla da je situacija u regiji vrlo napeta zbog raspoređivanja mnogih specijalnih sigurnosnih jedinica i naoružanih vozila na sjeveru.

“Zemlje kvinte, Evropske unije, kao i drugi istinski prijatelji Kosova, svi mi smo veoma zabrinuti. Čini se da Vlada Kosova preuzima previše rizika s ovim manevrima na sjeveru i mislimo da bi se trebali zapitati je li to dobro upravljanje“, poručila je Von Cramon.

Naglasila je da je dijalog unutar Kosova jedini način za okončanje napetosti.

“Stoga pozivam kosovske vlasti da barem razmisle o mjerama za izgradnju povjerenja, kao što je povlačenje tamošnje specijalne policije, te sjednu zajedno za pregovarački stol“, kazala je izvjestiteljica EP-a.

Von Cramon je istakla i da treba raditi na izgradnji povjerenja srpske zajednice na sjeveru Kosova, da se pripadnici srpske zajednice ne prikazuju kao “kriminalci“ ili “beogradske marionete“.

TRT Balkan / agencije