Nova Vlada Srbije predvođena premijerkom Anom Brnabić izabrana je glasovima 157 zastupnika Skupštine Srbije.      Foto: AA

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakone, da ću dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", tekst je zakletve koju su položili ministri i premijerka.

Članovi nove Vlade Srbije potpisali su tekst zakletve i predali ga predsjedniku Skupštine Vladimiru Orliću.

Polaganju zakletve prisustvovali su, između ostalih, i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predstavnici tradicionalnih vjerskih zajednica u Srbiji.

Protiv nove Vlade bilo je 68 zastupnika, a glasanju nije prisustvovalo njih 25.

Zastupnici su se o članovima Vlade, njenom programu i predsjedniku Vlade izjasnili javnim glasanjem, odnosno prozivkom, a glasalo je 225 od ukupno 250 zastupnika srbijanske Skupštine.

To je treći mandat Brnabić na čelu Vlade, a njen novi kabinet ima 28 ministara, i sastoji se od 25 ministarstava, uz tri ministra bez portfelja.

Brnabić je prije glasanja, u završnom obraćanju, rekla da joj je veoma važno da Srbija u posebno teškim i izazovnim vremenima ima "samo i isključivo prosrpsku vladu", koja će biti vlada kontinuiteta.

Uoči glasanja poručila je zastupnicima da je važno da u teškim i izazovnim vremenima zemlja ima vladu koja će u svakom trenutku raditi u interesu Srbije i samo i isključivo u interesu svojih građana.

Brnabić je naglasila da u Vladi neće biti disonantnih tonova i da će svaki od ministara raditi kao član tima i dati sve od sebe, ne da Srbija preživi teška vremena, nego da nastavi rast i razvoj.

"Zato nam je važna ta riječ, srpska, prosrpska vlada, jer smo svi zajedno na važnom zadatku u nacionalnom interesu", zaključila je Brnabić.

TRT Balkan / agencije