Premijerka Italije Giorgia Meloni i premijer Albanije Edi Rama sporazum su potpisali 6. novembra 2023. u Rimu.     Foto: AA Archive

Albanski parlament ratificirao je sporazum o migracijama s Italijom. Sporazum je prethodno odobrio Ustavni sud Albanije.

Albanski parlament ratificirao je naime, migracijski sporazum s Italijom koji joj omogućuje izgradnju dva izbjeglička centara u Albaniji, čime Italija želi ubrzati migracijske procedure.

Za sporazum je glasalo 77 od 140 zastupnika. Prema sporazumu najavljenom u novembru, članica EU Italija izgradit će dva izbjeglička kampa u Albaniji koja nije članica.

U jednom bi kampu izbjeglice bile pregledavane, a u drugome bi bile smještene dok bi se obrađivali zahtjevi za azil. Izbjeglicama koje ispunjavaju uvjete za azil bio bi dopušten ulazak u Italiju, ostali bi bili vraćeni u domovinu.

Ta bi dva centra, prema neslužbenim procjenama, primala oko 3.000 izbjeglica mjesečno.

Dogovor je izazvao široku kritiku opozicije i zagovornika ljudskih prava u Italiji i Albaniji.

Sporazum su pred albanskim Ustavnim sudom osporili članovi oporbene Demokratske stranke, koji su tvrdili da se njime krši ustav jer se njime teritorij i državna vlast prenose na drugu zemlju. Ustavni sud odbacio je slučaj i odobrio sporazum prošlog mjeseca. Brisel je također rekao da planovi Italije ne krše zakone Europske unije.

Centrima Italija želi ubrzati obradu zahtjeva za azilom ili moguću repatrijaciju, prema vlastitim izjavama, dok se nosi s povećanim brojem prebjega koji prelaze Sredozemno more.

TRT Balkan / agencije