Poziv građanima Bosne i Hercegovine posebno je uputio i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.     Foto: FENA

Nakon ogromne tragedije koja je zadesila narod Turkiye, serije zemljotresa u kojima su stradale hiljade ljudi, brojne organizacije i narod Bosne i Hercegovine uključio se u akcije pomoći.

Rijaset Islamske zajednice je, nakon vanredne sjednice, među prvima obećao pomoć, a poziv građanima Bosne i Hercegovine posebno je uputio i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

"Strašna tragedija pogodila je našu braću i sestre u Turkiye. Užasnuti smo, njene razmjere ostavile su nas bez riječi. Dovimo Allahu da pomogne stradalima u zemljotresu, a braći i sestrama koji su ostali bez najmilijih izražavamo iskreno saučešće. Spašavanje ljudi još traje. Islamska zajednica i Bošnjaci će se, kao i svaki put do sada, uključiti u akcije pomoći, s ljubavlju, i na taj način potvrditi svoju solidarnost i saosjećanje", izjavio je reisul-ulema za Agenciju MINA.

Kako je dodao, Islamska zajednica će se u skladu sa svojim mogućnostima u narednim danima staviti na raspolaganje, pokrenuti humanitarnu akciju, i pružiti svaku potrebnu pomoć i podršku te je pozvao i građane Bosne i Hercegovine da se priključe akcijama pomoći.

"Vjera nas uči da damo sve od sebe da pomognemo stradalim i unesrećenim ljudima, da saosjećamo, da se stavimo na raspolaganje, da braći i sestrama koje je zadesilo ovo strašno iskušenje pokažemo da nisu sami. Sve nas je duboko potresla, rastužila i ražalostila ova nezapamćena tragedija. U ovim teškim trenucima moramo biti uz narod Turkiye, podijeliti njihovu tugu, i pokazati ljubav i bratsku pomoć", poručio je Kavazović.

TRT Balkan / agencije