Glasači biraju između 25 lista, 23 liste su stranačke, a dvije su nezavisne liste, s imenima 300 kandidata.     Foto: AA

U Hrvatskoj je danas od 7 do 19 sati sati otvoreno 6.651 biračko mjesto, a više od 3,7 milijuna birača odlučit će kojih će 12 zastupnika idućih pet godina predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu (EP).

Hrvatski birači po četvrti put izlaze na birališta izabrati predstavnike u Europskom parlamentu. Birališta su otvorena do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

Glasači biraju između 25 lista, 23 liste su stranačke, a dvije su nezavisne liste, s imenima 300 kandidata. Na glasačkom listiću birač zaokružuje samo jednu od ponuđenih lista, a na istoj listi se može zaokružiti i ime jednog kandidata, odnosno može se koristiti pravo preferencijalnog glasa.

Izbori za Europski parlament održavaju se i u inozemstvu, ukupno u 40 država na 100 biračkih mjesta. Najviše biračkih mjesta je u Bosni i Hercegovini (47), Njemačkoj (8), dok su u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji otvorena po četiri biračka mjesta.

Pravo glasa na današnjim izborima za EP u Hrvatskoj i u svijetu ima više od 3.731.000 birača, a u provedbi izbora angažirano je oko 70.000 osoba te 3.676 promatrača.

Prve službene izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, a od 20 sati objavljivat će se broj obrađenih biračkih mjesta i odaziv.

Izbori za Europski parlament započeli su u četvrtak u Nizozemskoj, u četiri dana glasat će do 360 milijuna ljudi u 27 država članica Europske unije. U petak se glasalo u Irskoj, u subotu u Latviji, Malti i Slovačkoj, dok Češka i Italija glasaju dva dana. U ostalim članicama EU-a, među kojima je i Hrvatska, izbori se održavaju u nedjelju.

Hrvatski birači prvi put su glasali na izborima za EP 14. travnja/aprila 2013. godine, dva i pol mjeseca prije službenog primanja Hrvatske u EU članstvo, a posljednji put izbori su održani u svibnju/maju 2019. godine.

TRT Balkan / agencije