Predstavnici hrvatskih novinarskih udruženja pridružili su se paljenjem svijeća ispred Hrvatskog novinarskog društva globalnom apelu da se zaustavi ubijanje novinara, ali i civila te da se zaustavi krvoproliće u Gazi.      Foto: AA

Predstavnici hrvatskih novinarskih udruženja pridružili su se paljenjem svijeća ispred Hrvatskog novinarskog društva globalnom apelu da se zaustavi ubijanje novinara, ali i civila te da se zaustavi krvoproliće u Gazi.

Polaganjem svijeća ispred spomen-ploče podignute na zgradi Hrvatskog novinarskog društva (HND) ubijenim novinarima i tehničarima u Domovinskom ratu, hrvatski novinari pridružili su se velikoj svjetskoj akciji, koju su inicirali Britanski sindikat novinara, Palestinski sindikat novinara i Međunarodna europska federacija novinara.

Novinarima se obratila Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara, koja je istaknula kako je ovaj čin komemoracija, prisjećanje, bdijenje za kolegice i kolege novinare koji su ubijeni u ratu na Bliskom istoku, u ratu u Gazi.

"Gotovo sto ljudi, naših kolega i kolegica ubijeno je od početka rata. Mi nismo šutljivi promatrači, znamo, vidimo, slušamo i šaljemo svoju solidarnost i podršku ljudima koji se na tom području bore da istina dođe do javnosti. Ovim paljenjem svijeća pokazujemo svoju solidarnost, da smo uz njih, želimo poslati poruku: ni novinari ni civili ne smiju biti mete. Zaustavite ubijanje i zaustavite krvoproliće u Gazi. Želimo poslati poruku mira i kako ne želimo biti samo promatrači nego oni koji pružaju podršku i solidarnost i koji se zaista iskreno zalažu za prekid vatre odmah, prestanak ubijanja i mir", poručila je Sever.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poručio je kako je cilj ove simbolične akcije iz Zagreba i Hrvatske upozoriti na svakodnevno ubijanje novinara te poslati poruku solidarnosti obiteljima ubijenih novinara.

"Bez obzira na naciju, vjeru, oni stradaju svaki dan obavljajući svoj posao i što je najgore, oni su izabrani kao namjerne mete. Ne vjerujem da su slučajno ubijeni s obzirom na brojku koja je stravična", rekao je Zovko.

Poručeno je kako hrvatski novinari apeliraju da ubijanje kolega prestane te da se krvoproliće i stradanje u Gazi zaustavi.

Prema podacima koje su iznijeli članovi HND-a, na području Gaze do sada je ubijeno, likvidirano preko stotinu novinara, ukupno je ubijeno 365 ljudi, od čega su preko 70 posto žene i djeca.

TRT Balkan / agencije