Po četvrti put dodijeljene su nagrade za najbolji europski projekt i šesti put za najbolje gradove.     Foto: AA

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom proglašenju i dodjeli priznanja za najbolji grad i europski projekt 2023.

Po četvrti put dodijeljene su nagrade za najbolji europski projekt i šesti put za najbolje gradove kako bi se motiviralo lokalne zajednice na poboljšanje kvaliteta života građana.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo kako je jedna od temeljnih činjenica Vlade višerazinsko upravljanje Hrvatskom sa razine gradova, županija i općina.

"Potrebno je intenzivirati suradnju Vlade sa županijama, gradovima i općinama“, rekao je premijer i dodao kako je na tome potrebno stalno raditi.

Poručio je kako je ovo desetljeće period u kojem će Hrvatska uloviti korak sa sličnim zemljama srednje i istočne Europe po ekonomskom razvoju i standardu građana.

U kategoriji velikih gradova Grad Zagreb je vodeći po povlačenju financijskih sredstava iz fondova Europske unije, dok je Međimurska županija dobila dva priznanja za popularizaciju STEM-a, a dva priznanja dobila je i Krapinsko-zagorska županija. Priznanje je dobila i Zagrebačka županija za doprinos prekograničnoj suradnji, dok je Varaždin osvojio nagradu u kategoriji najboljeg velikog grada za gospodarstvo. Nagrada je pripala i Koprivnici koja je ponovno proglašena Eco Cityjem.

Za najbolji EU projekt prijavilo se 39 natjecatelja iz 19 županija, u finale izbora za najbolje gradove ušlo je 55 gradova, a za najbolji smart i Eco City javilo se 30-ak gradova sa svojim projektima.

TRT Balkan / agencije