Naime, u odnosu na april ove godine broj nezaposlenih u Hrvatskoj smanjen je za 10,6 posto ili za 10.493 osobe.    Foto: Reuters Archive

Posljednji podaci koje je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a koji se odnose na mjesec maj 2024. godine najpozitivniji su kada je u pitanju zaposlenost hrvatskog stanovništva još od 1991. godine.

Naime, u odnosu na april ove godine broj nezaposlenih u Hrvatskoj smanjen je za 10,6 posto ili za 10.493 osobe.

To pokazuje i dalje snažnu potražnju za radnom snagom na hrvatskom tržištu rada, prije svega zbog turističke sezone, o čemu govore i podaci HZZ-a da je u maju najviše izlazaka iz evidencije nezaposlenih bilo usljed zapošljavanja na temelju radnog odnosa u pružanju usluga smještaja, priprema i usluživanja hrane - 3.363 osobe ili 24,1 posto od ukupnog broja.

Istovremeno, zaposlenje su pronašle i osobe kvalifikovane za rad u trgovinama na veliko i malo – njih 1.849, osobe koje će raditi u javnoj upravi i odbrani – njih 1.375, te u prerađivačkoj industriji, 1.187.

Na evidenciji za zapošljavanje više se ne nalazi ni 3.880 osoba koje su u maju ove godine, u skladu sa zakonom, penzionisane, nastavile su redovno školovanje ili su jednostavno bile neraspoložene za osnivanje radnog odnosa.

Najveći apsolutni broj registrovanih nezaposlenih osoba zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji, te u Zagrebu, dok je najmanji u Ličko-senjskoj županiji.

Kakva je situacija u zemljama regiona?

Prema podacima nadležnih državnih službi za zapošljavanje, u Srbiji su u maju ove godine evidentirane 375.793 nezaposlene osobe, dok je u Crnoj Gori 35.415 osoba također bilo nezaposleno.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, prema posljednjim dostupnim podacima, objavljenim za mart tekuće godine, nezaposlenih je bilo 335.386, a u Sjevernoj Makedoniji 101.558.

Podaci za Sjevernu Makedoniju odnose se na prvi kvartal 2024. godine.

TRT Balkan