Na protestu održanom ispred Skupštine Crne Gore učestvovalo je nekoliko hiljada prosvjetnih radnika.     Foto: AA

Sindikat prosvjete Crne Gore pozvaće prosvjetne radnike na štrajk u drugom polugodištu, ukoliko ne bude ispoštovan Granski kolektivni ugovor kojim je predviđeno da od 1. januara zaposlenima plate budu veće za deset posto, poručeno je sa protesta u Podgorici.

Na protestu održanom ispred Skupštine Crne Gore učestvovalo je nekoliko hiljada prosvjetnih radnika.

Iako je ranije dogovoreno, povećanje plata nije uvršteno u Prijedlog budžeta za sljedeću godinu zbog čega su prosvjetni radnici održali "javni čas" dok je trajala rasprava o budžetu u Parlamentu.

Povećanje plata prosvjetnim radnicima dogovorila je prethodna Vlada Dritana Abazovića. Međutim, Vlada Milojka Spajića koja je u međuvremenu izabrana, ovo povećanje plata nije uvrstila u budžet za narednu godinu, uz obrazloženje da nema dovoljno novca.

"Sindikat prosvjete pozvaće prosvjetne radnike na štrajk u drugom polugodištu i podnijeće tužbe, ako ne bude ispoštovan Granski kolektivni ugovor", kazao je predsjednik ove radničke organizacije Radomir Božović.

Dodao je da je protest iznuđeni potez i da su prosvjetari u pravu, pred zakonom i pred ljudima.

"Ne mogu da vjerujem da smo glasali za ljude koji će da prevare prosvjetne radnike", rekao je Božović.

Prema podacima Ministarstvo prosvjete, zarada profesora razredne nastave sa 15 godina radnog staža iznosi 851 eura, što je nešto više od prosječne zarade u Crnoj Gori.

Međutim, prema navodima, Ministarstvo prosvjete i Sindikat prosvjete nikada nisu razgovarali o povećanju plata od januara 2024., niti su formirali komisiju i potpisali poseban sporazum, kako to predviđa Granski kolektivni ugovor, usvojen 30. decembra prošle godine.

Iz Sindikata navode da ih niko nije zvao na razgovor prije usvajanja Prijedloga zakona o budžetu.

TRT Balkan / agencije