Takođe, Tači je potvrdio svoju prvu izjavu pred sudom da nije kriv po svim tačkama optužnice, koje mu se stavljaju na teret. Foto: AA

Na početku sudjenja u predmetu “Tači i ostali" u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, bivši čelnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji su optuženi za ratni zločin i zločine protiv čovečnosti, ponovo su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Odgovarajući na pitanje sudije da li razume optužnicu, koja je delimično izmenjena od njegovog prvog izjašnjavanja o krivici, bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači odogovorio je:

"Razumem. Nisam uopšte kriv."

Takođe, Tači je potvrdio svoju prvu izjavu pred sudom da nije kriv po svim tačkama optužnice, koje mu se stavljaju na teret.

I ostali optuženi u predmetu “Tači i ostali”, Kadri Veseli, Rečep Selimi i Jakup Krasnići ponovo su se izjasnili da nisu krivi po optužnici.

Nakon izjašnjavanja optuženih, Specijalizovano tužilaštvo je započelo uvodnu reč, za šta mu je odobreno najviše pet sati.

Zatim će uvodnu reč pročitati i zastupnik žrtava, koji na raspolaganju ima 45 minuta.

Nakon toga, svaki od četiri tima odbrane dobiće priliku da iznese uvodnu reč. Njihovo izlaganje zakazano je za 4. april.

Hašim Tači, Kadri Veseli, Rečep Selimi i Jakup Krasnići optuženi su po deset tačaka, šest tačaka ih tereti za zločin protiv čovečnosti, dok su u četiri tačke optuženi za ratni zločin.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca, Tači, Veseli, Selimi i Krasnići dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 4. i 5. novembra 2020. godine. Thaci, koji je tada bio predsednik Kosova, odmah je podneo ostavku na tu poziciju.

TRT Balkan / agencije