Šef hrvatske diplomatije je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje.     Foto: Reuters

Ministar europskih i vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas kako se otvaranje pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine očekuje krajem ove ili početkom iduće godine.

"Možemo očekivati početak pristupnih pregovora između BiH i EU, ako ne do kraja ove, što bi bilo najbolje, onda sigurno početkom iduće godine", kazao je Grlić Radman u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Šef hrvatske diplomatije je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u srpnju te da Hrvatska očekuje pozitivna izvješća Europske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana.

BiH je dobila status kandidata za članstvo u prosincu prošle godine.

Grlić Radman je rekao kako je bilo važno poslati tako snažnu poruku i dodao da zemlje Zapadnog Balkana do te godine mogu značajno napredovati, objavila je Vlada Hrvatske.

On se dotaknuo i Crne Gore u kojoj traje kriza oko formiranja vlasti. Kazao je kako ta zemlja mora pokazati da je opredijeljena za proeuropske vrijednosti ne samo u svojim deklaracijama, nego i svojim djelima, podsjetivši da je posljednje poglavlje u pregovorima zatvorila još za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine.

TRT Balkan / agencije