Gradonačelnik opštine Priština Perparim Rama predstavio je preliminarne rezultate hitne istrage slučaja prošlonedeljnog urušavanja krova na zgradi opštine.      Foto: AA

Gradonačelnik opštine Priština Perparim Rama predstavio je preliminarne rezultate hitne istrage slučaja prošlonedeljnog urušavanja krova na zgradi opštine, kada je teško povređena jedna devojka.

Rama je na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa svojim saradnicima, rekao da je stanje povređene devojke stabilno te da je u kontaktu s članovima njene porodice.

Gradonačelnik je kazao da je opština angažovala nezavisne eksperte za građevinu Visara Gecija i Gezima Kastrati, čija hitna ekspertiza pokazuje da izvođač radova nije koristio kvalitetan materijal i da krovna konstrukcija nije bila dobro pričvršćena za poslednji sprat zgrade pa se usled pojačanog vetra srušila.

Rama je rekao da kompanija koja je 2023. godine izvodila radove na hidroizolaciji poslednjeg sprata novog objekta Opštine Priština, u naselju Arbria, nije izvela nikakve radove na krovnoj konstrukciji, koja se urušila. On je podsetio da se rušenje krova dogodilo i 2017. godine.

Dodao je da je opština odmah preduzela hitne mere kako ne bi došlo i do goreg, jer je mogla da se zapali cela opštinska zgrada.

"Pogledaćemo i druge zgrade koje mogu da imaju takve probleme, formiraćemo nove strukture koje će analizirati u većem broju zgrade koje su tehnički prihvaćene, da vidimo da li imamo ogroman problem ili problem postoji u nekoliko različitih tačaka", rekao je Rama.

Stručnjak za građevinarstvo Visar Geci rekao je da je krov bio nekoliko centimetara izvan zidova zgrade kako bi zaštitio objekat od kiše i snega, ali je to postao problem, jer je vetar ušao pod krov i uklonio ga s mesta.

U popodnevnim časovima 18. januara, kada je deo krova zgrade opštine, s visine petog sprata pao na zemlju, teško je povređena 23-godišnja devojka, dok je pričinjena i materijalna šteta na nekoliko vozila parkiranih u blizini opštinskog objekta. Osnovno tužilaštvo u Prištini pokrenulo istragu o krivičnom delu "izazivanje opšte opasnosti".

TRT Balkan / agencije