Za osobe kojima su dijagnostifikovane maligne bolesti, starijim od 18 godina, povećana je vrednost nadoknade.     Foto: AA Archive

Ministar zdravstva Kosova Arben Vitia potpisao je Administrativno uputstvo o lečenju van javnih kosovskih institucija.

"Ovim Administrativnim uputstvom nalaže se da svaki građanin Republike Kosovo uživa pravo na finansijsku podršku u iznosu do 30.000 evra tokom godine za usluge koje se ne nude u javnim zdravstvenim institucijama na Kosovu", saopšteno je iz kosovskog Ministarstva zdravlja.

Osobama sa statusom ratnog vojnog invalida, članovima užih porodica palih boraca i civilnim žrtvama rata, biće nadoknađeno 100 posto vrednosti računa za lečenje. Istu beneficiju imaće i osobe do 18 godina, osobe s invaliditetom i korisnici socijalne pomoći.

Osobe starije od 18 godina nadoknađuju se u iznosu od 70 posto od iznosa referentne cene ili prosečne cene tri profakture za lečenje. Za osobe kojima su dijagnostifikovane maligne bolesti, starijim od 18 godina, povećana je vrednost nadoknade.

Ovim uputstvom, prvi put je predviđena Komisija za određivanje referentnih cena nadležna da predloži ažuriranje priloga referentnih cena koji obuhvata bolesti, stanje i postupke za podršku iz programa za lečenje van javnih institucija.

Takođe je pojednostavljen postupak prijavljivanja za građane, dok će upućivanje i odgovornost pasti na nadležne zdravstvene radnike, koji preporučuju lečenje u inostranstvu.

TRT Balkan / agencije