Potpisivanje sporazuma probudilo je nadu građanima BiH o eventualnim jednostavnijim posjetama Kosovu.    Foto: AA

Najavljeno potpisivanje sporazuma o slobodnom kretanju s ličnim kartama između šest zemalja Balkana probudilo je nadu mnogim građanima Bosne i Hercegovine da će nakon niza godina ponovo moći putovati na Kosovo bez vize.

Dosad su se oni koji žive u BiH, a imaju porodicu na Kosovu i obrnuto, suočavali s brojnim peripetijama prilikom dobijanja vize. Mnogi su zbog komplikovane i skupe procedure odustajali od putovanja na Kosovo.

Vizni režim onemogućio je pojedinim građanima da posjete familiju, prisustvuju važnim porodičnim događajima, ali i posljednjim ispraćajima najbližih članova porodice.

Sarajka Virdžina Žubi, čiji su roditelji porijeklom s Kosova, godinama ne može posjetiti sestru i rodbinu koja živi u Đakovići, na zapadu Kosova. Problem je, kao i kod ostalih, komplikovana procedura izdavanja viza po koju bi morala dva puta ići u Zagreb ili u Tiranu.

“Bila sam dugogodišnja dopisnica Radio-televizije Kosovo. Nisam u ovih nekoliko godina mogla ići na sastanke koje smo imali. Ugovor smo potpisivali tako što su nam ga slali poštom. Rodbina također ne može doći, odnosno mogu samo oni koji imaju strane pasoše”, rekla je Žubi.

TRT Balkan / agencije