Glavni razlozi za odlazak su ekonomski uvjeti. Nezaposlenost je iznad 35 posto.           Foto: Fena

U Prištini procjenjuju da će gotovo 30 posto žitelja Kosova emigrirati u zemlje zapadne Europe, najviše u Njemačku, već do polovine godine.

To je posljedica odluke Europske unije da žiteljima Kosova dozvoli ulazak u prostor Schengena bez viza.

S prvim danima nove godine i vizne liberalizacije situacija je postala alarmantna. Osim nepreglednih redova na zračnim lukama za ukrcavanje u avione, veliki broj ljudi primjetan je i u policijskim upravama. U Prištini, na primjer, u prvih deset dana siječnja zahtjev za putovnice podnijelo je više od 10.000 ljudi.

Već su urađena i istraživanja gdje će kada dobiju putovnice.

"Prema odgovorima građana, 28 posto njih planira da emigrira u prvoj polovini ove godine u zemlje Schengena", kaže Blendi Hasaj, viši istraživač instituta "GAP" u Prištini.

Njegova koleginica Anisa Zogaj navodi da je 2022. godine emigriralo 41.553 građana i da je tada aktivna radna snaga smanjena za 21.571 osobu, dok je neaktivna smanjena za 14.698 osoba, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Prema podacima istraživača od 2012. do 2022. godine s Kosova je emigriralo više od 338.000 građana, ili 18,8 posto stanovništva uglavnom albanske nacionalnosti.

Glavni razlozi za odlazak su ekonomski uvjeti. Nezaposlenost je iznad 35 posto.

Odlazak će najviše pogoditi građevinarstvo, ugostiteljstvo, trgovinu i proizvodnju.

FENA