Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 120 maturanata, od kojih 75 učenica i 45 učenika.      Foto: AA

Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je ispraćena 473. generacija maturanata i 41. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese, jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi.

Svečanoj akademiji prisustvovali su maturanti i maturantice, njihove porodice te profesori medrese. Potom je ulicama Sarajeva održan tradicionalni svečani defile maturanata koji je propraćen aplauzima građana.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi.     Foto: AA

Ahmed Bešlić, jedan od maturanata, izjavio je da je maštao o danu kada će uspješno završiti Gazi Husrev-begovu medresu.

"Od malih nogu sam govorio da ću pohađati Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, u srcu Evrope, u srcu Bosne i Hercegovine. Osjećam se veoma ponosno,ali i čudno, jer taj se san ostvaruje i nekako sam pod euforijom. Hvala svim mojim profesorima što su mi pomogli da dođem do ovog cilja i mojim roditeljima, najvećim osloncima i svim ostalima koji su bili uz nas potekle četiri godine. Na kraju svega, nosimo prelijepe uspomene odavde", kazao je ovaj maturant, dodajući da planira upisati medicinski fakultet.

Hilal Jašarević, jedna od maturantica, smatra da je bila posebna čast školovati se u Gazi Husrev-begovoj medresi.

"Ova medresa je škola nadarenih učenika. Ovo je škola koja okuplja omladinu koja pokazuje afinitete na svim poljima i priprema ih za dalji život, da se bore i da na svakom polju budu zadovoljni samim sobom. Ponosna sam što sam svršenica Gazi Husrev-begove medrese i preporučujem svim roditeljima i budućim generacijama da na putu sticanja znanja imaju u vidu ovu medresu", rekla je Hilal koja planira upisati farmaceutski fakultet.

Utemeljena je 1537. godine od kada neprestano egzistira.      Foto: AA

Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 120 maturanata, od kojih 75 učenica i 45 učenika.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi. Utemeljena je 1537. godine od kada neprestano egzistira.

TRT Balkan / agencije