Šefica kosovske diplomatije Gervalla je dodala da su procedure za vraćanje državljanstva značajno skraćene, dok se većina dokumenata potrebnih za vraćanje državljanstva može dobiti na platformi e-Kosova.     Foto: AA

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla saopštila je da je odlučeno da se značajno smanje naknade za konzularne usluge u kosovskim ambasadama i konzulatima.

Gervalla je na konferenciji za novinare rekla da su nakon pažljivog analiziranja taksi konzularnih usluga otkrili da je većina njih mnogo veća nego na Kosovu i odlučili su da ih promene.

Ona je kazala da je u Nemačkoj, zemlji u kojoj živi najveći broj kosovske dijaspore, stupio na snagu zakon o dvojnom državljanstvu i da je postalo hitno da se pojednostave procedure za vraćanje kosovskog državljanstva.

"Svi smo svesni koliko je odluka bila teška i bolna za onih preko 50.000 građana Kosova, koji su, u nedostatku alternative, predali kosovsko državljanstvo da bi dobili nemačko“, naglasila je Gervalla.

Šefica kosovske diplomatije Gervalla je dodala da su procedure za vraćanje državljanstva značajno skraćene, dok se većina dokumenata potrebnih za vraćanje državljanstva može dobiti na platformi e-Kosova.

Istakla je da će vraćanje državljanstva za one koji su ranije bili građani Kosova biti potpuno besplatno.

Gervalla je odgovarajući na pitanje u vezi liberalizacije viza za kosovske državljane sa srbijanskim pasošima, kazala da akteri u Evropskoj uniji rade na podeli srpske zajednice na Kosovu. Ona je dodala da je odluka EU pogrešna, te da je samo integracija lokalnih Srba na Kosovu pravi korak.

Ministarka Gervalla je govorila i o slučaju pitanju begunca iz kosovskih zatvora Fatona Hajrizija, čiji se otisci prstiju poklapaju sa otiscima lica koje je u petak likvidirano u Srbiji nakon što je ubijen jedan srbijanski policajac kod Loznice.

"Sačekajmo kako će teći. Apelovali smo na međunarodnu zajednicu i diplomatska predstavništva, uključujući Kancelariju EU u Beogradu, da pomognu da se ovo pitanje razjasni i otkrije istina“, rekla je Gervalla.

TRT Balkan / agencije