Unal je nakon sastanka sa kosovskim kolegom Bislimijem rekao da Osmanski arhivi u Turkiye, posebno sadrže veoma važne dokumente koji se tiču istorije ovog geografskog prostora.      Foto: AA

Generalni direktor Državne arhive Turkiye Ugur Unal započeo je dvodnevnu posetu Kosovu, obilaskom Agencije državne arhive Kosova.

Unala je primio direktor Agencije državne arhive Kosova Besnik Bislimi, koji je nakon sastanka izjavio da Kosovo i Turkiye dele istorijsku saradnju dva naroda i države, koja će ubuduće postati još konkretnija.

Bislimi je istakao da Kosovo nije posvetilo dovoljno pažnje arhivi i da su potrebna ulaganja u ovaj sektor, koji je "izuzetno važan za istoriju, kulturu, društvo i državu“.

"Kosovo ne stoji dobro, jasno ćemo to reći, sa delom fizičke infrastrukture gde čuvamo sećanje. S tim u vezi, tražićemo da se, u saradnji sa Vladom, povećaju ulaganja u arhivski deo Kosova uopšte“, rekao je Bislimi.

Dodao je da će tokom realizacije ovih investicija, tražiti podršku i stručnost Turkiye, koja je, kako je naglasio, prilično uspešna u ovoj oblasti.

Generalni direktor Državnog arhiva Turkiye Unal, rekao je da Osmanski arhivi u Turkiye, posebno sadrže veoma važne dokumente koji se tiču istorije ovog geografskog prostora.

Unal je rekao da će tokom sastanaka podeliti zajednička iskustva, posebno u oblasti restauracije i digitalizacije.

"Danas govorimo o riznici dokumenata koja dostiže 100 miliona i svaki od njih smo preneli u digitalni oblik. Moj kolega i ja ćemo o tome detaljno razgovarati ovde dva dana, procenićemo šta će biti urađeno u budućnosti, pa ćemo zajedno razgovarati o tome. Sprovešćemo zajedničke aktivnosti i podelićemo zajednička iskustva”, kazao je Unal.

Dodao je da zapisi u otomanskim arhivima na sveobuhvatan način govore o evidenciji u svim oblastima kao što su kultura, sociologija i imigraciona evidencija, kao i politički odnosi vezani za ovaj prostor.

TRT Balkan / agencije