Sajam je ugostio učenike škola Maarif kao i drugih škola iz Sarajeva i Travnika, a prisutni također bili i brojni roditelji, uposlenici škole kao i predstavnici turskih institucija i organizacija.     Foto: AA

Turska Fondacija Maarif organizirala je Drugi naučni sajam u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sajam, koji je upriličen u prostorijama škola Maarif u Sarajevu, počeo je intoniranjem državnih himni Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Sajam je ugostio učenike škola Maarif kao i drugih škola iz Sarajeva i Travnika, a prisutni također bili i brojni roditelji, uposlenici škole kao i predstavnici turskih institucija i organizacija.

Učenici su na samom početku predstavili projekte.

Koordinator Fondacije Maarif za Bosnu i Hercegovinu Yakup Gul rekao je novinaru Anadolu kako se na sajmu takmiče učenici iz Sarajeva i Travnika koji su se prijavili sa 39 projekata.

"Naš cilj je podići svijest učenika o nauci i tehnologiji organiziranjem upravo ovakvih naučnih sajmova", rekao je Gul.

Izrazivši zadovoljstvo zbog velikog učešća i prijavljenih projekata na sajmu, Gul je istaknuo da im je naredni cilj organizirati sajam nauke na niovu cijele Bosne i Hercegovine.

Dodao je također kako nastoje stvoriti infrastrukturu za održavanja TEKNOFEST-a, najvećeg turskog festivala vazduhoplovstva, svemira i tehnologije.

TRT Balkan / agencije