Njegova želja je već odavno bila da na neki način pomogne oboljelim ljudima, pa je osmislio humanitarno-sportski projekat na relaciji Sarajevo - Olimp.     Foto: AA

Faruk Suljović, 22-godišnji student Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, odlučio je da završi krajnje zahtjevni triatlon od Sarajeva do grčkog Olimpa s ciljem prikupljanja novca za oboljele građane.

Ovaj mladi Sarajlija je sa nepunih deset godina izgubio oca koji nije dobio bitku sa rakom, što je Faruka najviše i potaklo da triatlon do Grčke posveti upravo oboljelima kojima je potrebna pomoć drugih ljudi.

Njegova želja je već odavno bila da na neki način pomogne oboljelim ljudima, pa je osmislio humanitarno-sportski projekat na relaciji Sarajevo - Olimp.

"Ono što me najviše motivisalo da pokrenem ovu ideju jeste što sam u ranom djetinjstvu ostao bez oca koji je izgubi bitku sa bolešću zvanom karcinom. To mi je bila najveća motivacija za pokretanje ovog projekta i želim da pomognem ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji", rekao je za agenciju Anadolu (AA) Suljović.

Cilj ovog projekta jeste prikupljanje novca za liječenje osoba oboljelih od raka i drugih teških oboljenja. Polazna tačka triatlona, koji će se održati od 25. avgusta do 7. septembra, je sportsko igralište na Mojmilu u Sarajevu, a krajnja je vrh planine Olimp u Grčkoj. Ukupna dužina putovanja iznosi oko 850 kilometara u jednom pravcu, a Faruk će na ovom putu proputovati kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Grčku.

"Svaki dan je planirano da se trči 20 kilometara, a ostatak dionice da se pređe biciklom, što je ukupno oko 240 pretrčanih kilometara i oko 600 kilometara vožnje biciklom. Također je planirano da preplivam Ohridsko jezero u dužini od oko osam kilometara, a to će biti deveti dan koji ću posvetiti samo plivanju", kazao je Sarajlija.

Tokom cijelog puta će konstantno imati tim podrške koji će ga pratiti kombijem.

"Za ovaj poduhvat sam se pripremao nešto manje od godinu dana, a intenzivnije pripreme su bile u julu i početkom avgusta kada sam trenirao i četiri sata dnevno", rekao je Suljović.

Pokazati empatiju prema oboljelima

Napominje da je vrlo važno da svi ljudi u skladu sa mogućnostima pokažu empatiju i pruže pomoć ljudima u potrebi i oboljelima.

"Mislim da ovo što radi Udruženje Pomozi.ba je jako korisno za društvo jer kada se jedna osoba nađe u situaciji da joj je potrebna velika suma novca za liječenje, realno taj novac ne može zaraditi tokom životnog vijeka, ali kada svako od nas donira, taj novac se brzo skupi, a pojedinac to ne osjeti mnogo na svom budžetu, a nekome mnogo znači. Zato mislim da je veoma važno da budemo humani", istakao je 22-godišnji student.

Na kraju je poslao poruku ljudima, posebno mladima, da se što više bave sportom zato što pozitivno utječe na zdravlje.

"Jako je dobro za tijelo i zdravlje, zato savjetujem mladima da se bave sportom, da trče, voze bicikl, idu u teretanu, mnogo će im pomoći za zdravlje", kazao je Suljović.

Za Farukove kilometre svi koji žele mogu donirati novac, a sva prikupljena sredstva idu u Fond za liječenja Udruženja Pomozi.ba. Osim kupovine kilometara putem internet platforme, donacije su moguće i pozivom na trajni humanitarni broj Fonda za liječenje 17021, kojim se doniraju 2 KM kao i žiro računa sa naznakom "Farukovi kilometri“.

Triatlon do planine Olimp

Zašto baš Olimp? Zato što planina Olimp prema mitologiji predstavlja dom prvih olimpijskih igara, pa samim tim i na neki način, začeće sporta kakvog danas poznajemo. Nastavak ove tradicije se prenio i na grad Sarajevo, 1984. godine. Ovim projektom bi se ponovo napravila simbolična poveznica ova dva mjesta održavanja svjetski poznatih igara.

TRT Balkan / agencije